Бродови кренули ка потенцијалној олупини авиона

Кинески сателит уочио велики плутајући објекат у јужном Индијском океану који би можда могао да буде олупина авиона несталог малезијског авиона. Предмет је димензија 22 са 13 метара. Бродови су се упутили ка месту где је објекат уочен.

Велики плутајући објекат уочен у јужном Индијском океану. То би можда могла да буде олупина авиона несталог пре тачно две седмице на лету од Куала Лумпура до Пекинга, рекао је малезијски министар одбране. 

Министар Хишамудин Хусеин рекао је да има информације да је кинески сателит снимио објекат димензија 22 са 13 метара, јавио је АП.

"Управо сам примио вест да је кинески амбасадор добио сателитски снимак плутајућег објекта на јужном коридору и они (Кинези) ће послати бродове да то провере", рекао је министар током редовне конференције за новинаре.

За сада нема других појединости, а малезијски министар очекује да ће кинеске власти за неколико сати објавити додатне информације.

Није јасно да ли је новоснимљени објекат уочен близу места где је други сателит раније ове седмице снимио још два објекта.

Четрнаест дана од нестанка Боинга 777, на лету између Куала Лумпура и Пекинга потрага је сада концентрисана на водену површину од око 23.000 квадратних километара, 2.500 километара југозападно од града Перта на западној аустралијској обали.

То је јако удаљено од првобитне путање Боинга 777, а авионима треба четири сата да лете у једном правцу, што им оставља само око два сата за потрагу.

Тај део се претражује на основу сателитских снимака објављених у петак који су показали предмете који би могли да буду делови авиона. Аустралијске власти истичу сложеност операције и указују да примећени предмети на сателитским снимцима можда нису делови Боинга 777.

Шест авиона укључено је данас у потрагу, навео је заменик аустралијског премијера Ворен Трус и додао да је до сада, "све пусто мада није узалудна вежба на тако великој и удаљеној области".

И два аустралијска трговачка брода су у истом подручју, а очекује се и брод аустралијске морнарице да стигне касно током поподнева, пошто ће временски услови у зони претраге бити релативно добри, наводи америчка агенција.

Кинеске власти су најавиле да је најмање седам кинеских бродова упућено у јужни део Индијског океана, мада могу да прођу дани пре него што они стигну на локацију у потрагу за 153 Кинеза и још 86 путника других националности и чланова посаде који се воде као нестали.

Породице несталих желе истину

Чланови породица кинеских путника из несталог малезијског авиона упали у пекиншки хотел где се налазе малезијски званичници. Интервенисала је и полиција.

Породице и даље гају наду, а према њиховим тврдњама Малезијци учествују у заташкавању чињеница о авиону који је нестао на лету Куала Лумпур - Пекинг 8. марта.

"Владо Малезије, кажите нам истину. Вратите нам наше вољене. Малезијска влада нас обмањује. Они се не усуђују да нас суоче са истином", викали су окупљени у хотелу где одседају малезијски владини званичници и где се одржавају дневни бифинзи за новинаре, преноси агенција АФП.

Истрага у вези са авионом већ данима протиче у знаку конфузије, оптужби, лажних дојава о могућим местима где је навион нестао и невероватних гласина.

У свеобухватној потрази учествује 12 држава, међутим до сада нема ни трага "Боингу 777" компаније "Малезијан ервејса" мада 25 авиона, 19 војних бродова, шест хеликоптера и два комерцијална крузера и даље трагају и гаје наду да ће летилицу пронаћи.

Авион је на пола пута између обала Малезије и Вијетнама променио смер, ка западу, супротно од његове планиране путање, и његови системи комуникације су искључени "намерно", према наводима малезијских власти.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије