Читај ми!

Севастопољ, проруске снаге преузеле базу

Још једна украјинска база на Криму пала у руке проруских снага. Окупљени у Доњецку захтевају референдум. Стотину међународних цивилних посматрача из ОЕБС-а одлази у Украјину. Тим ОЕБС-а неће посетити Крим.

23.50 - Група наоружаних људи преузела контролу над ратним бродом "Славутич", једним од последњих бродова украјинске морнарице, објавио је на својој Фејсбук страници портпарол министарства одбране Украјине Владислав Селезњов, преноси АФП.

22.55 - Одлучивши да припоји Крим, председник Русије Владимир Путин заувек изгубио Украјину, рекла Јулија Тимошенко.

21.20 - Украјина је спремна да заузме празно место у Г8 ако такво постоји, рекао украјински премијер Арсениј Јацењук.

20.40 - Премијер Крима Сергеј Аксијонов позвао народ Украјине да се бори против настојања Кијева да се прикључи ЕУ јер би то, како каже, било фатално за ту земљу, преноси Итартас.

19.00 - Украјинска погранична стража данас поподне једнострано блокирала излаз са Крима у Украјину, извештава Итартас.

16.30 - Авио-база Белбек под контролом проруских снага. У акцији преузимања базе, један украјински војник рањен, јавља Ројтерс.

15.25 - Проруске снаге преузеле контролу над једином украјинском подморницом на Криму и поставиле руску заставу, саопштила је руска Црноморска флота, преноси АФП.

14.35 - Више од 5.000 људи окупило се на проруском митингу у Доњецку тражећи одржавање референдума, попут оног на Криму, јавља АП.

14.00 - Проруске трупе опколиле украјинску авио-базу близу Севастопоља и наложиле војницима да се предају, јавља Ројтерс.

11.15 - Шеф немачке дипломатије Франк Валтер Штајнмајер поручио да се не сме дозволити поновна подела Европе, преноси Ројтерс.

10.30 - Русија задржава право да адекватно одговори на додатне санкције ЕУ против те земље, саопштило је Министарство иностраних послова те земље, јавља Итартас.

Наоружани људи, за које се верује да су припадници проруских снага, упали су данас у базу украјинског војног ваздухопловства на Криму, ранили једну особу, а командир базе најавио је да ће украјинске снаге предати оружје, јављају светске агенције.

Према извештају агенције Франс прес, уз помоћ једног блиндираног возила разваљен је улаз у базу Белбек, након чега су унутра ушли наоружани људи који су оружје уперили у украјинске војнике.

Америчка агенција Асошиејтед прес јавља да је командир у бази Јулиј Мамшур најавио је да ће украјинске снаге предати оружје.

Убрзо после напада на лице места стигла су амбулантна кола, а један неидентификовани мушкарац са тамним начарама демонтирао је камеру на улазу која је снимила напад. Према досадашњим извештајима, рањена је једна особа.

Претходно се на проруском митингу у Доњецку на истоку Украјине окупило се више од 5.000 људи, тражећи одржавање референдума, попут оног на Криму.

Демонстранти су подигли неколико шатора, као "иронични" ехо масовног протестног кампа успостављеног на централном кијевском тргу, када су новембру почеле демонстрације против смењеног председника Виктора Јануковича.

"Спреман сам да живим у шатору, али нисам спреман да се потчиним Западу и да играм како они свирају", рекао је један од окупљених, пренела је агенција АП.

Раније данас, шеф немачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер оценио је референдум о припајању Крима Русији као "покушај поделе Европе".

Штајнмајер, који се налази у једнодневној посети Кијеву, рекао је новинарима да "референдум и одлука Савета Федерације (горњег дома руског парламента) о припајању Крима Русији представљају кршење међународног права и покушај поделе Европе".

Немачки министар је данас разговарао с украјинским прелазним премијером Арсенијем Јацењуком о евентуалној техничкој помоћи Немачке украјинској војсци.

"Размотрили смо питање техничке војне сарадње како би се побољшала опрема и ојачале украјинске оружане снаге", рекао је Јацењук.

У међувремену, поведена је истрага о корупцији у сектору енергетике у којој су претресени станови бившег украјинског министра енергетике Едуарда Ставицког. Полиција је запленила 42 килограма злата, 4,8 милиона долара у готовини, драгуље и 16 луксузних сатова, јавља Ројтерс.

Украјински медији пишу да је Ставицки, којег описују као припадника Јануковичевог блиског круга, побегао у Италију.

ОЕБС шаље посматраче у Украјину

Група међународних посматрача одлази у Украјину, договорено је у седишту ОЕБС-а у Бечу. Са тим се, после неколико недеља противљења, сагласила и Русија.

Договор у Бечу постигнут је касно синоћ. Пут Украјине биће послат тим од 100 међународних цивилних посматрача из ОЕБС-а. То је омогућено чињеницом да је Русија повукла своје примедбе на боравак те мисије у Украјини. Претходница се очекује у наредна 24 сата, а акценат ће бити на југоистоку те земље где је недавно дошло до насиља. Мисија ће трајати пола године. Ипак, како је најављено, тим ОЕБС-а неће посетити и Крим.

"О мисији ОЕБС-а се сагласило 57 држава чланица. То је добра вест, реч је о конструктивном ангажовању. Посматрачи ће на одговоран начин обављати свој задатак", рекао је Данијел Бер, амерички амбасадор у ОЕБС-у.

Андреј Келин, руски амбасадор у ОЕБС нада се да ће посматрачи бити брзо размештени у делове Украјине. "Русија је спремна да допринесе тој мисији и послаће своје посматраче који ће помоћи да се смири ситуација у Украјини", каже Келин.

У Украјину је после боравка у Русији стигао први човек Уједињених нација. Он је првог дана посете разговарао са председником Олександром Турчиновим. Бан Кимун је позвао Кијев и Москву на мировне разговоре.

"Порука генералног секретара на свим састанцима у Кијеву је слична оној коју је изнео руским властима. Озбиљно је забринут због напете ситуације у неким деловима Украјине као и између Кијева и Москве. Поновио је своје осећање да се криза може решити само мирним, дипломатским решењем, на бази Повеље УН"', каже Стефан Дијариц, портпарол генералног секретара УН.

У Москви и на Криму синоћ је свечано обележено припајање Крима Руској Федерацији. Приређен је ватромет изнад Кремља и других знаменитости у руској престоници.

На самом Криму, у луци Севатстопољу, 100 припадника украјинске полиције и руски војници из састава Црноморске флоте обављаће заједничке патроле. Оне ће омогућити руској страни да делује у граду први пут од када је Украјина стекла независност од Русије.

"Предузели смо те мере како бисмо осигурали да нема нереда као што их је било у Кијеву, да спречимо формирање нелегалних јединица. Мислим да ће грађани Севастопоља мирно спавати и осећати се безбедно", рекао је Јуриј Кашпур из Министарства унутрашњих послова Севастопоља.

У осуди Москве због припајања Крима, Америци и многим европским земљама, придружила се и Канада. И та држава увела је казнене мере против банке Русија као и против 14-орице руских званичника.

Генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен рекао је да је Русија због интервенције на Криму постала пре противник него партнер.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије