Читај ми!

САД: Асад употребио сарин?

Сиријска војска употребила мању количину хемијског оружја у борби против устаника, тврде Американци. Извори америчких обавештајаца "различитог нивоа уверљивости". Хејгел: "Ово је противно свим конвенцијама ратовања". Сиријска војска преузела од побуњеника стратешки важан град Отаибу у близини Дамаска, преко којег побуњеници допремају оружје и муницију из Јордана.

Сједињене Америчке Државе налазе се пред пртеломном тачком у односу на грађански рат у Сирији, пошто су обавештајне службе те државе оптужиле режим Башира ал Асада да је у борбама против устаника користио мање количине хемијског наоружања.

Амерички секретар за одбрану Чак Хејгел изјавио је у Абу Дабију да је сиријски режим вероватно употребио хемијско оружје у "некој мањој размери".

Оптужбама се придружила и Велика Британија, која је саопштила да има "ограничене, али уверљиве" доказе о употреби хемијског оружја у Сирији. У саопштењу Форин офис оцењује ситуацију као "изузетно забрињавајућу", указујући да је употреба хемијског оружја "ратни злочин".

Суштински, тврдње Американаца и Британаца се заснивају на претпоставкама да побуњеници немају приступ арсеналу хемијског оружја, иако су власти у Дамаску, средином марта, оптуживале устанике за напад хемијским оружјем на град Кан ел Асал, у којем је погинуло 16, а повређено 86 људи.

За тај напад оптужена је побуњеничка група Ел Нусра.

Раније, амерички председник Барак Обама је говорио да би употреба хемијског оружја пресудно утицала на промену америчког става о војној интервенцији у грађанском рату у Сирији, који траје више од две године.

Битка за Отаибу 

Након петонедељне битке са побуњеницима, сиријске трупе успеле су да поврате стратешки важан град Отаибу код Дамаска, јављају сиријски активисти, али и државни медији.

Директор Сиријске опсерваторије за људска права Рами Абдул-Рахман навео је да је војска синоћ повратила контролу над том стратешки важном тачком источно од Дамаска на путу који повезује престоницу са међународним аеродромом, што ће отежати одбрану упоришта побуњеника у јужном предграђу Дума и Хараста.

"То је огромна победа за режим и велики ударац за опозицију, која је сада у опасности од губљења других градова и села око Дамаска'', изјавио је Рахман.

Државна агенција САНА јавља да је војска "повратила потпуну контролу" над тим градом који се налази источно од главног града Сирије.

Званични сиријски медији наводе да су откривени бројни тунели које су користили "терористи" за пренос оружја и муниције из суседног Јордана, удаљеног око 160 километара, а губитак извора снабдевања је највећи ударац опозиционим снагама у покушају да свргну режим сиријског председника Башара ел Асада.

Опозиција има снажну подршку у околини овог града још од почетка двогодишњег конфликта који се од опозиционих протеста претворио у отворени грађански рат.

Побуњеници настоје да оборе режим председника Башара ел Асада и желе да упадну у Дамаск из области у којој су сада поражени.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије