Читај ми!

Расте број жртава у Банглaдешу

Број жртава у Бангладешу порастао на 251, али то вероватно није коначан биланс погинулих, јер има много заробљених под рушевинама осмоспратнице у предграђу Даке. Више од 1.000 људи збринуто у болницама.

Биланс погинулих у Бангладешу, после рушења осмоспратнице у предграђу Даке, порастао је на 251, али се страхује да би број погинулих могао бити већи пошто има много заробљених под рушевинама, саопштила је полиција.

Болнице у Савару и околини препуне су пацијената са озбиљним повредама главе и грудног коша, рекли су доктори хитне помоћи Универзитетске болнице Енам, наводећи да је у болницама збринуто више од 1.000 људи.

Заменик командира престоничке полиције А. Б. М. Масуд Хосаин изјавио је да су већина жртава жене које су радиле у погонима пет текстилних фабрика и да ће их бити још, пошто су спасиоци наставили потрагу за преживелима током ноћи и јутра и "колико год то буде било потребно".

Ватрогасци и војницу успели су да извуку 2.000 људи испод рушевина, али још увек има много заробљених који чекају да буду спасени. Спасиоци су лоцирали су још 40 преживелих под рушевинама осмоспратнице у једној просторији на четвртом спрату зграде, од којих су 12 већ извукли и спасили, саопштио је генерал војске Мохамед Шикдер који руководи операцијом спасавања.

Ради се пажљиво с малим ручним машинама на уклањању срушених таваница и спасиоци су престали да уклањају рушевине багерима у страху да би могли преживеле нехотично да повреде.

Од осмоспратнице "Рана плаза" у предграђу Савар, на 30 километара од центра Даке, остало је само приземље пошто се срушила јуче око девет сати. Један министар рекао је да је зграда незаконито изграђена.

"Цела зграда срушила се као палачинка, у року од неколико минута. Већина радника није имала прилику да побегне. Још увек можемо да чујемо слабе вапаје неких заробљени људи (под рушевинама)", рекао је директор националне ватрогасне службе Ахмед Али.

Преживели су се жалили да су се у уторак увече појавиле пукотине на згради, што је изазвало евакуацију, али им је, против њихове воље, наређено да се врате на производне линије.

Бангладешко удружење произвођача и извозника одеће саопштило је да је у згради било пет фабрика у којима је укупно било запослено око 3.122 радника, претежно жена.

Власник фабрика је побегао а премијер Бангладеса Шеик Хасина изјавио је да ће он бити ухваћен и кажњен "где год да се налази".

"Сви који су умешани биће кажњени, а нарочито власник који је приморао раднике да раде тамо", рекао је Хасина посланицима.

Локални медији су јавили да је власник срушене зграде био локални шеф омладинског огранка владајуће партије Багладеша који је спасен из рушевина. Врховни суд Бангладеша тражио је да власник зграде и директори фабрика изађу пред суд 30. априла да објасне своје улоге.

Бангладешки министар унутрашњих послова Мухиудин Кан Аламгир изјавио је новинарима да су, приликом градње, нарушени грађевински прописи и да ће одговорни бити кажњени пошто је власник првобитно добио дозволу за градњу петоспратнице, али да је он самовољно додао остале спратове и оптеретио конструкцију, додаје АП.

Хиљаде текстилних радника протестовало је у Даки због несреће и лоших сигурносних стандарда, а локална телевизија пренела је да их се неколико стотина сукобило са полицијом.

Ово је највећа несрећа која је погодила растућу текстилну индустрију Бангладеша. Пре нешто мање од пет месеци у пожару у фабрици одеће у тој земљи страдало је 112 особа. У оба случаја фабрике су производиле одећу за велике светске брендове.

Бангладеш има трећу највећу индустрију одеће на свету, после Кине и Италије. Она је брзо расла у последњих 10 година, чему су допринели изузетно ниски трошкови рада. Најнижа плата у Бангладешу, иначе удвостручена 2010, износи 38 долара месечно.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије