Читај ми!

Годишњица злочина над Јерменима у Турској

У Истанбулу обележена годишњица злочина над Јерменима 1915. године у време Османског царства.

Око 100 особа окупило се у Истанбулу на обележавању масовног убиства Јермена 1915. године за време Отоманског царства, који многи зову геноцидом. Турске власти одбијају да признају да је реч о геноциду.

На позив турских невладиних организација за заштиту људских права, скуп је одржан испред музеја турских и исламских предмета, некадашњег затвора, који се налази у близини Аја Софије и Плаве џамије.

Јерменска удружења и европска удружења за борбу против дискриминације први пут су се ове године званично придружила обележавању годишњице на територији Турске.

"Пре 10 година, овакав скуп је био немогућ у Турској. Пре две године било нас је 15-ак, а данас готово 200. То је знак да се менталитети мењају, укључујући и овде", рекао је председник Европског антирасистичког покрета Бењамин Абтан.

Историчари процењују да је до 1,5 милиона Јермена убијено за време и после Првог светског рата у Турској, што многи оцењују као први геноцид у 20. веку.

Турска негира да је реч о геноциду уз оцену да је број жртава преувеличан и да су настрадали жртве грађанског рата и немира после распада Отоманског царства што је довело до губитака на обе стране.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије