Италија, Енрико Лета нови мандатар

Мандатар за састав нове владе Италије је Енрико Лета, објавио званичник председничке палате. Лета је рекао да му није циљ да оформи владу "по сваку цену", и упозорио да партије морају да праве компромисе, или ће се он повући.

Италијански председник Ђорђо Наполитано поверио је мандат за састав нове владе Енрику Лети, објавио је званичник председничке палате.

Лета, нећак бившег премијера Силвија Берлусконија и заменик лидера Демократске партије, сматра се умереним политичарем кога ће прихватити десни центар, преноси Ројтерс.

Лета је најавио је да ће сутра започети разговоре о формирању широке коалиције.

Прихватајући мандат, Лета је рекао да му није циљ да оформи владу "по сваку цену", и упозорио да партије морају да праве компромисе, или ће се он повући.

Према његовим речима, Италија се суочила с неодрживом ситуацијом, а влада мора да одговори на питања незапослености, сиромаштва и кризе с којом се суочава мали бизнис у рецесији, најдужој од Другог светског рата.

Трећа највећа економија ЕУ у великој је политичкој кризи откако је на општим изборима коалиција левог центра на челу са ДП-ом победила на изборима у фебруару, али није успела да освоји већину у парламенту.

Наполитано је у суботу поново изабран за председника, пошто парламент није успео да се договори око кандидата кога је предложила левица и позвао га да прихвати други мандат и реши кризу.

Председник је запретио да ће поднети оставку уколико партије наставе да коче напредак, истичући да влада треба да се формира без одлагања.

Берлусконијева партија Народ слободе, ДП и центристички покрет Грађански избор одлазећег премијера Марија Монтија рекли су да ће сарађивати са мандатаром кога Наполитано одреди, ма ко то био.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије