Читај ми!

Мјанмар, ново тржиште за Европу

Европска унија дефинитивно укинула економске санкције Мјанмару које су од прошле године биле замрзнуте. Ова деценијама изолована земља од 60 милиона становника има велике потенцијале у области нафтне индустрије, рударства и туризма.

Европска Унија објавила је на састанку министара спољних послова у Луксембургу да коначно укида економских санкција Мјанмару, упркос нереаговању локалне полиције на религијске сукобе између будистичке већине и муслиманске мањине у тој земљи у којима је овог месеца погинуло више од 40 људи.

Укидање економских санкција, сматрају коментатори у Азији, израз је жеље да се да подршка војном режиму у Мјанмару који након деценија међународне изолације у последње две године спроводи политичке и економске реформе усмерене ка демократизацији и укључивању земље у међународне тржишне токове.

Још један, можда и већи, мотив је жеља Европљана да ублаже сопствену економску кризу кроз примамљиве послове са Мјанмаром који, мада једна од најсиромашнијих земаља света, поседује знатне резерве нафте и природног гаса, има стратешки географски положај када је у питању светска трговина и у последње две године бележи високи економски раст.

Сиромах који обећава

Мјанмар, у прошлости познат под именом Бурма, у доба британске колонијалне управе, као трговачки мост између Индије и Кине, односно Индије и југоисточне Азије био је најбогатија земља Индокинеског полуострва захваљујући нафтној и дрвној индустрији, рударству и извозу пиринча, али је након стицања независности 1948. године серијом погрешних политичко-економских потеза у драстичној мери изгубио моћ да извози нафту и руде, те запао у велико сиромаштво.

Војна хунта која је дошла на власт путем државног удара 1962. године гурнула је ову државу у вишедеценијску диктатуру и међународну изолацију због непоштовања политичких слобода и прогона етничких мањина.

Најновија влада и председник Тиен Сиен, изабран на изборима 2010. године, започели су рад на демократизацији и отварању земље постепеним пуштањем политичких затвореника и укидањем медијске цензуре. Мјанмар је већ 2011. године привукао 20 милијарди долара страних инвестиција у поређењу са свега 300 милиона 2009. године, пре свега захваљујући великим инфраструктурним пројектима као што су изградња брана и лука.

Лучки терминал Давеи који ће служити за пребацивање нафте и гаса за потребе читавог Индокинеског полуострва је мега пројекат који ће коштати 10 милијарди долара.

У последње две године Мјанмар је инкасирао и 3,5 милијарде долара од продаје природног гаса, захваљујући подводним налазиштима у Андаманском мору.

Мада се неки од инфраструктурних пројеката, као конструисање највише бране на свету у области Мјитсон на којој раде кинеска предузећа и која би требало да кошта 3,6 милијарди долара, тешко спроводе због противљења локалног становништва, европске, америчке и јапанске компаније које до сада нису пословале са Мјанмаром сада у њему виде велики потенцијал за профит, јер су ресурси и инфраструктурне потребе те земље велики.

Поред развоја налазишта нафте и гаса, те изградње лука, пажњу страних инвеститора привлаче и јефтина радна снага, нарочито у области текстилне индустрије, те туристички потенцијал ове земље од 60 милиона становника која има фантастичне историјске градове попут Багана и Менделаја са хиљадама будистичких храмова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије