Читај ми!

Конклава бира новог папу

Конклава која ће изабрати новог римокатоличког поглавара у Сикстинској капели у Ватикану почиње у 17 часова. Први међу кардиналима, Анђело Содано, служиће свечану мису поводом избора римског понтифекса.

У Сикстинској капели у Ватикану у 17 часова почеће конклава која ће изабрати новог римокатоличког поглавара, јавља Верска информативна агенција (ВИА).

Миса која претходи конклави за избор папе, почела је јутрос у Базилици светог Петра у Ватикану, у присуству кардинала.

Мису за избор римокатоличког поглавара води кардинал Анђело Содано. Хиљаде верника окупило се јутрос у осам сати да би присуствовали тој миси.

Кардинали с правом гласа, њих 115, који су млађи од 80 година, данас ће у 16.30 ући у Сикстинску капелу где ће бити затворени док не изаберу 266. папу након повлачења Бенедикта XVI 28. фебруара.

Кардинали ће затим положити заклетву да ће "чувати тајну о свему што је директно или индиректно у вези са гласањем и исходом гласања".

Према традицији, након уласка кардинала у капелу, врата се закључавају као што и сама реч конклава значи "под кључем".

Конклавом ће руководити кардинал Ђовани Батиста Ре, а среда је први "пуни дан рада конклаве", са два преподневна и два поподневна гласања, наводи ВИА.

Тако ће бити и у четвртак и петак, уколико ниједан од кардинала не добије двотрећинску већину – 77 од 115 гласова.

Уколико папа не буде изабран до суботе, тог дана конклава неће заседати. У недељу ће се, након богослужења, после подне наставити гласање. Ако се и тада, након нових седам гласања не изабере папа, прави се пауза.

Ако папа не буде изабран након 34 гласања, тада ће се кардинали одлучивати за једног од двојице кардинала који су добили највише гласова.

У протеклих 100 година, ниједна конклава није трајала дуже од пет дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво