Читај ми!

Чавезово здравствено стање погоршано

Венецуеланска влада саопштила да је здравствено стање председника Уга Чавеза знатно погоршано због тешке респираторне инфекције. Власти су гневне због гласина да је Чавез умро, а опозиција потпредседника Николаса Мадура оптужује да упорно лаже о стварном здравственом стању председника.

Здравствени проблеми председника Венецуеле Уга Чавеза су се погоршали, због нове тешке респираторне инфекције коју је добио током опоравка од операције рака, саопштила је венецуеланска влада.

Венецуелански лидер није се појавио у јавности нити се огласио скоро три месеца, откада је подвргнут операцији на Куби. То је била четврта операција од када му је болест дијагностификована, средином 2011. године.

"Респираторна функција данас се погоршала због ослабљеног имунитета и нове тешке инфекције", рекао је министар информисања Ернесто Виљегас.

Чавез се вратио са Кубе пре две недеље без помпе и славља који су пратили његове претходне повратке са лечења у Хавани. Влада је саопштила да се председник сада бори за живот у војној болници у Каракасу, а чува га велики број припадника снага безбедности.

"Председник иде на интензивну хемотерапију и прима допунске терапије тако да је његово опште стање и даље врло тешко", рекао је Виљегас.

После операције 11. децембра, појавиле су се вишеструке компликације, укључујући неочекивано крварење и претходну тешку респираторну инфекцију која је, како су званичници рекли, излечена.

Влада је саопштила да Чавез не може да говори зато што дише кроз трахеалну цев, али да писаним путем издаје наређења министрима.

"Наш командант и председник се узда у Христа и бори се за живот, свестан је проблема са којима се суочава и стриктно примењује програм лечења који је осмислио тим његових лекара", рекао је министар информисања.

Чавез је прошао неколико исцрпљујућих тура хемотерапије и радијације, а два пута до сада објављивао је да је излечен.

Једине слике председника од последње операције биле су четири фотографије које је влада објавила док је био у Хавани. На њима се види како Чавез лежи у болничком кревету.

Влада је гневна због гласина да је Чавез можда умро и оптужује "екстремно десничарске фашисте" из опозиције да кују заверу како би дестабилизовали земљу са највећим резервама нафте у свету.

"Позивамо људе да буду у приправности и да не подлежу психолошком рату који су осмислиле стране лабораторије заједно са корумпираном венецуеланском десницом, покушавајући да изазову насиље као изговор за страну интервенцију", поручио је Виљегас.

"У овом тренутку јединство и дисциплина су основе за гарантовање политичке стабилности", рекао је Виљегас, додајући да је влада уз Чавезову децу и породицу у "овој борби пуној љубави и духовности".

Опозициони лидери оптужују потпредседника Николаса Мадура да упорно лаже о стварном здравственом стању председника. Неколико десетина студената везало се ланцима у знак протеста захтевајући доказ да је Чавез жив и да се налази у Венецуели.

Ако се Чавез повуче или умре, председнички избори морали би да буду одржани у року од 30 дана и на њима би кандидати вероватно били Мадуро и лидер уједињене опозиције Енрике Каприлес кога је Чавез у октобру победио, наводи Ројтерс.

Ситуација у Венецуели ће се неминовно одразити на читаву Латинску Америку, будући да је Чавез нагласнији критичар Вашингтона у региону и финансирао је позамашне програме помоћи за левичарске владе од Боливије до Кубе.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије