Читај ми!

Кина, промена на врху

Почело заседање Свенародног кинеског конгреса на којем ће генерални секретар КП Кине Си Ђинпинг од Ху Ђинтаоа преузети дужност председника државе. Очекује се да ће током десетодневног заседања бити потврђен и састав нове владе.

Годишње заседање кинеског Народног конгреса почело је данас у Пекингу. Генерални секретар Комунистичке партије Си Ђинпинг на конгресу ће од Ху Ђинтаоа преузети дужност председника државе и шефа Централне војне комисије, а кинески парламент потврдиће и састав нове владе.

Усвајање буџета биће међу најважнијим задацима делегата годишњег заседања кинеског парламента, на коме ће бити потврђен и састав нове кинеске владе.

Кинеске власти су пред заседање Конгреса браниле све већи војни буџет, истичући да велике инвестиције у војне снаге доприносе светском миру и стабилности, без обзира на забринутост Америке и азијских суседа. 

Прошлогодишњи кинески војни буџет био је око 100 милијарди долара и био је мањи само од америчког.

Генерални секретар Комунистичке партије Кине Си Ђинпинг преузеће на конгресу дужност од Ху Ђинтаоа, председника државе и шефа утицајне Централне војне комисије, у оквиру редовне смене генерација руководилаца, која се дешава сваких десет година.

Нови челници Кине требало би на тим функцијама да остану наредних пет година, са могућношћу да буду изабрани на још један мандат.

"У последњих пет година, пронашли смо одговор на озбиљне ударце међународне финансијске кризе. Ова криза је била јака и и проширила се брзо, а њен утицај је дубок и виђа се једном у стотину година. С кризом се суочавамо хладне главе. Ми заступамо десетогодишњу политику 'корак-по-корак', повећавајући домаћу потрошњу и промовишући стабилан и релативно брз привредни раст", поручио је на отварању конгреса премијер Вен Ђабао.

"Морамо непоколебљиво да победимо корупцију, ојачамо политичко јединство и формирамо институције како би се окончали превелика концентрација и мањак контроле власти, и како бисмо имали поштене политичаре и чисту владу", рекао је Вен.

Премијер каже да посебну пажњу треба посветити стандарду, повећању пензија сиромашнима, али и обнављању угрожене животне средине и јачању јавних служби.

Приоритет одлазећег премијера последњих година је био прерастање инвестиционо оријентисане и извозно зависне привреде, која је омогућила три деценије двоцифреног раста и извела стотине милиона људи из сиромаштва, у привреду окренуту унутрашњој потрошњи. 

"Опште је познато да стари модел више не функционише. Кина мора све више да се ослања на властити потенцијал и домаћу потрошњу и прихвати спорији, али квалитетнији привредни раст", сматра економиста Ксу Ситао.

Новог премијера чека велики посао, пре свега реализација десетогодишњег плана урбанизације, који ће коштати више од 6 хиљада милијарди долара, а који ће смањити постојећи јаз између богатих градова и сиромашног села. Према најновијој Форбсовој листи, по броју милијардера, Кина је друга земља у свету, са 122 милијардера, одмах иза САД. 

Овогодишње заседање Свенародног конгреса долази у време повећаних напетости с Јапаном због спорних острва у Источном кинеском мору. Главни задаци кинеске владе биће борба против корупције и повећање економског раста.

Око 3.000 делегата у палати народа на Тргу Тјенанмен, током десет дана, усвојиће мере о којима је одлуку претходно донела Партија.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије