Читај ми!

Земљотрес у Токију

Глави град Јапана погодио земљотрес јачине 5,7 степени Рихтерове скале. Зграде у Токију су се љуљале око пола минута, пренео је АФП. Упозорење на цунами није издато.

Земљотрес магнитуде 5,7 степени по Рихтеровој скали погодио је Токио, јавља теелвизија НХК. Зграде у Токију љуљале су се око пола минута, пренео је АФП.

Како наводи дописник Франс преса, у главном граду осетио се потрес који је трајао око пола минута и који је "померао зграде и намештај". Упозорење на цунами није издато.

Телевизија НХК објавила је да нису уочене неправилности у нуклеарним електранама у близини епицентра који је био северно од Токија, где су се зграде тресле око пола минута.

Амерички геолошки завод саопштио је да је епицентар земљотреса био 57 километара северно, североисточно од Маебашија и око 143 километра северно, северозападно од Токија, на дубини од девет километара испод површине земље.

Такајуки Фукуда, представник ватрогасне службе у граду Нико, у префектури Точиги, близу епицентра, рекао је за АФП да се земљотрес осетио и у том популарном туристичком центру.

Фукуда је додао да се, према прелиминарним извештајима, срушио један зид у граду и да су том приликом повређен људи, али број није прецизирао о коликом броју људи је реч.

Земљотреси у Јапану представљају уобичајену појаву и инфраструктура у земљи је, углавном, прилагођена потресима који би у другим, мање развијеним земљама направили велику штету.

Међутим, снажан земљотрес јачине девет степени Рихтерове скале испод мора у марту 2011. покренуо је огромни цунами који је разорио североисточно приобаље Јапана и однео скоро 19.000 живота.

Он је изазвао и највећу нуклеарну катастрофу у свету када су таласи срушили системе за хлађење у нуклеарној електрани "Фукушима даићи".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије