Читај ми!

Раул Кастро припрема наследника

У другом и последњем мандату, председник Кубе Раул Кастро наставиће да спроводи реформе, али ће припремити и свог наследника Мигела Дијас Канела, који би требало од 2018. године да води Кубу - без Кастра.

Председник Кубе Раул Кастро добио је други петогодишњи мандат, да настави реформе и припреми наследника, Мигела Дијас Канела, педесетогодишњака позваног да води Кубу без Кастра.

Инжењер електронике и бивши министар високог школства, Мигел Дијас Канел је марта 2012. постао један од осам потпредседника Савета министара и од тада је веома уочљив у политичком пејсажу Кубе.

Сада као први потпредседник Државног савета, а члан је Политбироа свемогуће Комунистичке партије Кубе од 2003. године, Мигел Дијас Канел појављује се као одабрани наследник председника Раула Кастра (81) који је сам поставио ограничење од два петогодишња мандата од пет година за све више руководиоце, тако и за себе.

Кастро је рекао да је изабран за председника како би бранио, очувао и наставио да усавршава социјализам.

Говорећи о одлуци да именује Дијаса Канела за човека број два у земљи, уместо Хосеа Рамона Маћада Вентуре (81) који се за време револуције борио раме уз раме са браћом Кастро у Сијера Маестри, председник је рекао да се Куба налази у периоду "историјске трансценденције".

Кастро је похвалио Маћада Вентуру и друге остареле револуционаре због тога што су понудили оставке да би уступили место млађим лидерима.

"Њихова несебичност представља конкретан доказ истинског револуционарног духа. То је срж генерације која је спровела ову револуцију", истакао је Кастро.

"Наше највеће задовољство представља смиреност и поверење које осећамо преносећи одговорност за даљу изградњу социјализма на нове генерације", закључио је председник.

До тог наслеђивања на највишем месту које би, по редовном редоследу, требало да буде 2018. године - на крају сада започетог мандата новог састава парламента, може доћи и раније.

Раул Кастро је током импровизованог разговора с новинарима поменуо могућност свог повлачења.

"Ја ћу дати оставку. Имам 82 година, па тако и право да се повучем. Ви у то не верујете", упитао је уз осмех у петак новинарима, када је у пратњи телохранитеља био уз премијера Русије Дмитрија Медведева на свечаности на совјетском војном гробљу у Хавани.

За аналитичаре, следећи мандат од пет година биће тест за потенцијалне кандидате кроз предвођење реформе коју је 2008. године започео Раул Кастро.

"Нико од њих не може владати имајући харизматичан легитимитет историјских лидера, то ће бити период експериментисања у којем потенцијални кандидати морају доказати способност да обликују будућност Кубе", рекао је за АФП кубански политиколог Карлос Алсугарај.

Од када је преузео власт после повлачења брата 2008, Кастро је увео неколико важних економских и социјалих реформи којима је проширио приватну имовину, легализовао тржиште некретина и ублажио омражене рестрикције на путовања.

Међутим, земљом и даље управља Комунистичка партија и опозиција није призната законом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије