Читај ми!

Бомбе испратиле Обаму

Најмање шест особа погинуло у два напада талибана у Кабулу, тек неколико сати по одласку америчког председника Барака Обаме из изненадне посете Авганистану. Талибани рекли да су напади одговор на посету Обаме.

Неколико сати по одласку америчког председника Барака Обаме из Авганистана, талибани су извели два напада у Кабулу у којима је убијено најмање шест особа.

Пет цивила и један припадник безбедносних снага погинули су у експлозији аутомобила бомбе која се догодила испред зграде где су, поред осталог, смештени странци запослени при делегацијама Европске уније и УН, саопштило је авганистанско министарство унутрашњих послова.

"Данас је један верни борац извео самоубилачки напад из аутомобила бомбе на страну војну базу у Кабулу, а затим су други борци продрли у саму базу", рекао је портпарол талибана Забихула Муџахид.

Према његовим речима напад је био одговор на Обамино потписивање стратешког пакта са режимом Хамида Карзаија.

У америчкој амбасади су одмах укључене сирене упозорења на опасност, а особље је позвано да оде у склониште.

Амерички председник допутовао је ноћас у вишесатну изненадну посету Авганистану тачно годину дана од убиства шефа терористичке мреже Ал Каида Осаме бин Ладена у суседном Пакистану.

Обама је обећао "боље дане" америчким војницима који су платили високу цену успостављања мира и безбедности у Авганистану током последњих десетак година од како је срушен талибански режим.

Од 2001. године у тој земљи је страдало 1.957 америчких војника који су распоређени у оквиру међународних снага за успостављање мира и
безбедности у Авганистану.

Међународне снаге у Авганистану броје око 130.000 војника, међу којима су више од две трећине амерички војници. НАТО и САД почели су прошле године процес повлачења борбених трупа, а то повлачење би требало да се заврши 2014. године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије