Читај ми!

Хладни рат Брисела и Кијева

Бивша украјинска премијерка Јулија Тимошенко постала је предмет дипломатског рата Кијева и Европе. Украјински званичници апелују да се престане са коришћењем хладноратовских метода принуде. Жозе Мануел Барозо такође најавио бојкот фудбалског првенства. Меркелова позива све министре да не иду на првенство.

Дипломатска офанзива европских званичника, а на првом месту немачке канцеларке Ангеле Меркел, против режима у Кијеву се наставља, док украјински званичници упозоравају да се престане са методама принуде које су, како кажу, коришћене у Хладном рату.

Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо рекао је да се неће одазвати позиву да присуствује утакмицама европског првенства у фудбалу у Украјини, уколико се политичка ситуација у тој земљи нагло не побољша.

Барозо се тако придружио низу европских лидера који су након извештаја о злостављању бивше премијерке Јулује Тимошенко најавили да ће бојкотовати шампионат.

Пре Бароза, бојкот је најавила европска комесарка за правосуђе Вивијен Рединг, а пре ње председници Немачке, Аустрије и Чешке, док се сличан потез очекује и од немачке канцеларке Ангеле Меркел.

Наиме, Меркелова је поновила да ће највероватније препоручити својим министрима бојкот Европског фудбалског првенства у Украјини ако до његовог почетка Тимошенкова не буде ослобођена и не добије адекватно лечење.

Због претњи из Брисела и Берлина званичници у Кијеву критиковали су европске лидере и, истовремено, упозорили на опасност оживљавања хладноратовских метода.

Директор за информацону политику украјинског Министарства иностраних послова Олег Волошин рекао је да "не може замислити" да садашње личности јавног живота Немачке користе методе као из времена Хладног рата и покушавају да спорт учине таоцем политике.

Немачка влада је, због здравственог стања Тимошенкове, критиковала Кијев, Меркелова је запретила својим бојкотом првенства, а немачки председник Јоахим Гаук отказао је планирану посету тој држави.

"Немачка влада од Украјине захтева да не вређа права Тимошенкове", истакла је немачка министарка правде Сабина Лојтхојсер-Шнаренбергер, нагласивши да је Тимошенковој хитно потребно лекарско лечење.

У међувремену ћерка Тимошенкове Еугенија се захвалила се европским лидерима на подршци коју су пружили њеној мајци.  

Из редова Хришћанско-демократске уније, којој припада и канцеларка Меркел, упозоравају да став Кијева према Тимошенковој, који је, како се оцењује, очито противан људским правима, штети и побољшању односа Украјине са Европском унијом.

Камен спотицања евроинтеграција

Такође је речено да Споразум о стабилизацији и придруживању са Украјином, који је тек парафиран и да његово ступање на снагу, зависи и од тога да ли ће влада у Кијеву у случају "Тимошенко" покренути и омогућити адекватно лечење у Немачкој или некој другој земљи.

Тимошенкова је иначе у писму објављеном на сајту њене партије навела да је у петак ступила у штрајк глађу након што је тога дана, како је рекао њен адвокат, присилно одведена у државну болницу због чега није присуствовала новом судском процесу.

Навела је да су је стражари ударили песницом у стомак и да је помислила да су "то последњи тренуци њеног живота".

У склопу притисака из Немачке због случаја Тимошенко, осим Меркелове, и други политичари размишљају о томе да бојкутују Европско фудбалско првенство, барем оне мечеве који се буду играли у Украјини.

Једини министар који је рекао да ће отићи да гледа утакмицу Немачка -Холандија је министар унутрашњих послова Ханс Петер Фридрих.

Међутим, Фридрих је своју посету условио посетом Тимошенковој која казну служи у Харкову, који је и домаћин фудбалској двобоја између Немачке и Холандије.

Иначе, Европско фудбалско првенство заједнички организују Украјина и Пољска, а финални меч би требало да се одигра 1. јула у Кијеву.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара