Читај ми!

Протеран Тачијев ментор

Савезни суд у у Швајцарској одлучио је да бивши шеф ОВК Азем Суља мора да напусти ту земљу. Суљи повучена боравишна дозвола због бројних путовања у иностранство.

Азем Суља, некадашњи командант ОВК и високи функционер Демократске партије Косова Хашима Тачија протеран је из Швајцарске, јер је лагао власти те државе како би добијао новчану помоћ.

Суља се 1994. године са супругом и троје деце доселио у Швајцарску, где је добио азил. Њему су власти у кантону Солотурн 1999. године одобриле боравишну дозволу, и тамо је као инвалид добио подршку у укупној висини од 426.000 франака, навела је швајцарска агенција СДА.

Суља је, како преносе швајцарски медији, припадао руководству ОВК и за време оружаних сукоба на Косову био је шеф ОВК.

Азем Суља, или "Велики ујак" политички је ментор Хашима Тачија, а током "ратне" каријере био је командант ОВК и шеф тајне службе албанских герилаца, кога су западни извори неколико пута повезивали са серијом политички мотивисаних убистава која су после 1999. године потресала Косово.

После рата је 1999. године једно време је био и косовски министар одбране у прелазној влади, да би потом постао члан председништва једне косовске странке. Од 2000. године Суља је у више наврата боравио у Албанији и на Косову, при чему је користио фалсификовани албански пасош.

Између 2001. и 2003. године, и поред здравствених проблема, завршио је студије на даљину на једном приватном универзитету у САД, где је стекао и докторску титулу, а у децембру 2010. године изабран је за посланика у косовској скупштини.

Инвалидска пензија

У Швајцараској Суља није никада радио. Најпре је живео од социјалне помоћи, а потом је затражио статус инвалида "из психичких разлога", што му је од 2002. омогућила примања од швајцарских власти.

Прошле године је обустављена исплата, зато што је, према оцени власти, зарађивао новац са стране, који није пријавио, јер другачије не би били могући бројна путовања и студије.

Прошле године у марту државно тужилаштво у Солотурну покренуло је истрагу због преваре. Власти су дошле до закључка да се мора повући боравишна дозвола Суљи због бројних путовања у иностранство.

Уставни суд подржао је ту одлуку у фебруару и затражио је од Суље да до 15.марта напусти Швајцарску.

Савезни суд у Лозани сада није ни желео да узме у обзир жалбу коју је поднео Суља, уз образложење да је он од новембра 2010. године пријављен на Косову, како би могао да учествује на парламентарним изборима.

Само у периоду од 21.фебруара до 7.априла прошле године Суља је присуствовао на шест седница скупштине и имао је мноштво наступа на телевизији.

Он је напустио стан у Швајцарској и наводно борави у стану своје ћерке.

На Косову поседује кућу, те је на основу свих тих података Суд дошао до закључка да је Суља на Косову сада интегрисан и располаже обезбеђеном и самосталном егзистенцијом.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара