Читај ми!

Кинески дисидент у америчкој амбасади

Чен Гуанченг, слепи кинески дисидент који је побегао из кућног притвора, налази се у Амбасади САД-а у Пекингу. Кина и САД, за сада, без коментара. Чен би могао да добије политички азил у САД, кажу поједини невладини активисти.

Слепи кинески дисидент Чен Гуангченг, који је из кућног притвора у селу побегао у Пекинг, налази се у амбасади САД у кинеској престоници, потврдио је други кинески дисидент Ху Ђиа.

"Он се налази у амбасади (САД)", рекао је Франс пресу Ху Ђиа, који је успео да се састане са својим пријатељем Ченом, који је 22. априла упркос строгом полицијском надзору, побегао из своје куће на истоку Кине. За сад није познато како му је то пошло за руком.

Тиме су потврђене раније гласине да се кинески дисидент, самоуки адвокат, налази под америчком заштитом. Ни у Пекингу, ни у Вашингтону о томе није било могуће добити званичне информације.

То би могло да изазове поремећаје у односима две земље, и то уочи доласка државне секретарке Хилари Клинтон и других високих званичника САД у Кину, на нову рунду стратешких и економских преговора.

Активиста америчке невладине организације за људска права Чајнаејд Боб Фу изјавио је да би у наредних 24 до 48 сати могло да дође до договора кинеске и америчке стране о томе да се Чену додели политички азил у САД.

Обе стране настоје да до тог договора дође пре доласка Хилари Клинтон у Кину, рекао је Фу.

Ху Ђиа је рекао да га су га кинеске безбедносне службе привеле након објављивања слике на интернету на којој је он заједно са Ченом, али га је полиција после 24 сата ослободила.

"Желели су пре свега да сазнају како је Чен успео да побегне из своје куће и ко му је помогао да дође до Пекинга", рекао је Ху.

Одбегли кинески Чен Гуангченг је адвокат познат по обелодањивању кршења људских права у оквиру "политике једног детета". Он је у притвору боравио од септембра 2010. године, а на Интернет је поставио видео-снимак у коме тврди да је више пута био претучен.

Кинески активиста је претходно у затвору боравио четири године због обелодањивања случајева присилно вршених абортуса и стерилизације у Кини.

Веза са "Бекством из Шошенка"

Кинески цензори блокирали су све упите на сајтовима о Чену Гуанченгу, али и претрагу за филм "Бекство из Шошенка", преноси АФП.

Претрага са Ченовим именом, али и кинески називи за "Шошенк", "слепца" и "амбасаду", као и име Ченово село, недоступни су на Сина Веибо, кинеској водећој друштвеној мрежи.

Такође, блокиран је и "УА898", број директног лета "Јунајтед ерлајна" из Пекинга за Вашингтон, након што су корисници сајта спекулисали о могућности да Чен добије азил у САД.

Међу другим блокираним појмовима налазе се и имена Ченових рођака као и име једне жене, Хе Пеиронг, која му је наводно помогла да побегне. Претраживачи добијају поруку да резултат не може да се покаже због "одговарајућих прописа".

Неки кинески корисници друштвене мреже користили су карактере за филм "Бекство из Шошенка" који су повезивали са бекством слепог активисте.

Иначе, "Бекство из Шошенка" је филм из 1994. са Тимом Робинсом и Морганом Фрименом, по књизи Стефана Кинга, о бекству затвореника из једног америчког затвора.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара