Читај ми!

Сиријски устаници у офанзиви

Најмање двадесет мртвих и 100 рањених у нападу на зграде војне и полицијске зграде и пунктове на северу Сирије, као и гранатирању зграде Централне банке у Дамаску. Шеф посматрачке мисије генерал Роберт Муд рекао да посматрачи не могу да донесу мир, уколико и побуњеници и војска то не желе.

У две експлозије на северу Сирије, као и нападу на зграду Централне банке у Дамаску, погинуло је најмање 20 особа углавном припадника служби безбедности.

"Бомбе су експлодирале недалеко од штаба ваздухоловних снага и службе безбедности у граду Идлиб, на северу Сирије", преноси Ројтерс изјаву шефа Сиријске опсерваторије за људска права Рамија Абделрахмана.

Државна телевизија јавила је да је у нападу "терориста" на више војних пунктова погинуло осам особа, а на десетине су рањене.

Међу жртвама има и цивила и војника. Агенција АП наводи да је у нападу рањено више од 100 људи.

Истовремено, више граната је током ноћи испаљено на зграду Централне банке у Дамаску, јавила је сиријска државна телевизија.

У нападу "наоружане терористичке групе" на Централну банку нанета је мања материјална штета, а снаге безбедности су у потери за нападачима на полицијску патролу, наводи се у телевизијском извештају.

Шеф посматрачке мисије УН у Сирији генерал-мајор Роберт Муд позвао је, по доласку у Дамаск, сиријског председника Башара ел Асада и опозицију да обуставе сукобе и омогуће успостављање прекида ватре.

"Ни 10, ни 30, ни 300, ни хиљаду ненаоружаних посматрача не може да реши све проблеме овде", рекао је Муд.

Од како је изасланик Кофи Анан прогласио прекид ватре пре непуне две недеље, погинуло је најмање 500 људи.

Према подацима Уједињених нација, у сукобима од почетка немира у Сирији погинуло је око 9.000 људи. Званични Дамаск навео је да су побуњеници до сада убили око 2.600 припадника снага безбедности и оптужио светску организацију да игнорише тај податак.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара