Читај ми!

Олимпијци под ракетном заштитом

Британско министарство одбране размишља да током Олимпијских игара постави противавионске ракете на стамбене зграде у Лондону. Станари се противе тој идеји.

Стамбена насеље у источном Лондону могла би да постану базе за ракетне батерије британске војске током Олимпијских игара. Како наводи британско министарство одбране, зграде су изабране, јер се са њих пружа одличан видик на Олимпијски парк.

На овим зградама би током Олимпијаде требало да буде постављен противавионски ракетни систем ХВМ. Он се састоји од неколико ракета три пута бржих од звука, које су у стању да гађају више циљева одједном.

Министарство одбране је станаре обавестило путем летака убачених у поштанске сандучиће.

Станар Брајан Вилан сматра да би крхотине падале по целом источном Лондону, ако би те ракете обориле нешто. "Кажу да би их користили само у крајњој нужди, али ако са нашег крова испале те ракете и оборе нешто, крхотине би пале по целом источном делу Лондона", истиче Вилан.

У летку се наводи да ће због војне вежбе војници у периоду од 2. до 7. маја ту боравити непрекидно.

Ако влада одлучи да употреби ракете током Олимпијских игара, војници би боравили у згради у преиоду од два месеца, напомиње се у летку.

Министарство одбране каже да су зграде изабране јер се са њих пружа одличан поглед на Олимпијски парк, и да би овај систем ваздушне одбране Олимпијских игара био мање нападан него да, како је првобитно планирано, поставе противавионске батерије између зграда. Све ово је део, како кажу, вишеслојног система заштите Игара, које почињу 27. јула.

На сајту британске војске наводи се да је ХВМ систем који је намењен за противтерориситике претње и авионе који ниско лете.

Ракете путују три пута брже од звука, које су у стању да погоде више циљева одједном. Оне могу да се испале са рамена, лаког лансера или са оклопног возила.

Портпарол британског министарства одбране каже да би противваздушни одбрабени систем могао да се употреби као део вишеслојног плана ваздушне безбедности за Олимписјке игре који укључује авионе - ловце и хеликоптере, који ће чувати лондонско небо током Игара.

Министарство раније је саопштило да разматра постављање ракетног система земља - ваздух у јогоисточним деловима лондона током Олимпијских игара.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара