Читај ми!

Гадафијеве паре, Саркозијев мандат

Изборну кампању Николе Саркозија 2007. године са 50 милиона евра финансирао је бивши либијски лидер Моамер Гадафи, тврди француски сајт "Медиапарт" и наводи да има документ којим се то потврђује.

Режим Моамера Гадафија пристао је да финансира изборну кампању француског председника Николе Саркозија 2007. године у износу до 50 милиона евра, објавио је сајт www.mediapart.fr.

Документа из 2006. године на арапском, како се наводи на сајту, потписао је Гадафијев шеф стране обавештајне службе Муса Куса и односе се на "споразум којим је договорено да се подржи кампања Николе Саркозија са 50 милиона евра".

Тај левичарски сајт је сличне тврдње изнео 12. марта, на основу сведочења бившег лекара једног француског дилера оружја да је договорена таква донација, што је Саркози назвао "гротескним".

Данашњи извештај на ту тему долази у тренутку када се према истраживању јавног мњења Саркози налази иза свог ривала, социјалисте Франсоа Оланда, уочи другог круга председничких избора заказаног за 6. мај.

Портпаролка Саркозија Натали Кошћушко-Морисет одбацила је извештај као "смешан" и "неспретну диверзију" оркестрирану из Оландовог изборног штаба. У имејл поруци Франс пресу, она је навела да је финансирање Саркозијеве кампање на изборима 2007. године било чисто и да је то и званично верификовао Уставни савет након избора.

Представник Оланда Бернар Казенев је, међутим, позвао Саркозија да Французима објасни "нове моменте" везане за бившег либијског лидера. Медиапарт је навео да је документа добио од "бившег високо рангираног функционера који се сада скрива".

У документу који је објавио и превео Медиапарт пише да је споразум договорен након састанка 6. октобра 2006. године на којем су били Гадафијев шеф шпијунске мреже Абдулах Сенуси, шеф Афричког инвестиционог фонда у Триполију Башир Салех, близак Саркозијев сарадник Брис Ортефо и трговац оружјем Зијад Такиедин.

Адвокат Такиедина, Самија Мактуф, одбацио у изјави за АФП да је његов клијент био присутан на том састанку, али је додао да "верује да је документ веродостојан".

Оргефо, који је касније био министар унутрашњих послова код Саркозија, рекао је за Медиапарт да се никада није састао са Мусом Кусом и са Баширом Салехом. Последњи извештај левичарског сајта појачава давне оптужбе да су се француски политички штабови финансијски окористили од мита за продају оружја страним државама, преноси АФП.

Гадафијев син Сеиф ал Ислам прошле године је тврдио да је Либија финансирала Саркозијеву председничку кампању, након што је Париз одустао од побољшаних односа са Либијом и стао иза побуњеника који су на крају свргли и убили диктатора, наводи АФП.

"Саркози прво мора да врати новац који је узео од Либије да би финансирао своју изборну кампању. Ми смо је финансирали и имамо све детаље о томе за које смо спремни да их све откријемо", рекао је Сеиф за мрежу Јуроњуз.

Када је Саркози био упитан да 12. марта прокоментарише ту изјаву, рекао је за француску телевизију: "Жао ми је да вас видим у улози гласноговорнице Гадафијевог сина, искрено, познајем вас и из бољих улога".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара