Читај ми!

Протести у Малезији

У масовним протестима против власти у Куала Лумпуру, повређена три демонстранта и 20 полицајаца, тврде малезијиски званичници. Како би растерала окупљене, полиција употребила сузавац. Ухапшено најмање 60 особа.

Више од 25.000 демонстраната преплавило је у суботу највећи град Малезије захтевајући уочи избора промену изборних прописа које сматрају пристрасним за власт. То је био један од највећих скупова у тој земљи југоисточне Азије за десет година.

Полиција је против демонстраната употребила сузавац, како би растерала десетине хиљада учесника протеста у главном граду Куала Лумпуру, а ухапсила је бар 60 њих, кажу очевици и јављају малезијски медији.

Како су навели званичници, у уличним сукобима повређена су три демонстранта и 20 полицајаца. Протест је био миран неколико сати, и организатори су чак саопштили да је скуп био успешан.

Међутим, група демонстраната је изненада пробила полицијску баријеру, па су снаге безбедности бациле на масу сузавац.

Полиција наоружана палицама у пратњи камиона са воденим топовима је најмање још сат времена повремено гађала сузавцем демонстранте пре него што су се они разбежали, повукли у споредне улице и хаусторе. Иза њих су остале разне флаше, ципеле и друге личне ствари.

Полиција је саопштила да је један демонстрант од полиције успео да отме пиштољ, али је оружје касније пронађено. Други демонстранти су, како се наводи, уништавали јавну имовину.

Пола века на власти

Грађани сматрају да ће, захваљујући прописима, коалиција премијера Наџиба Разака, која влада више од 50 година, имати неправедну предност на изборима који се очекују можда већ у јуну.

Активисти тврде да Изборна комисија намешта бирачке спискове, уношењем измишљених имена бирача.

Полиција је током демонстрација центар Куала Лумпура оградила бодљикавом жицом и барикадама.

Док је полиција саопштила да се окупило око 25.000 људи, независни новински сајт Малаисиакини тврди да их је било најмање 75.000, док је лист Сан број демонстраната проценио на 80.000.

Организатори митинга захтевају продужење предизборне кампање и да се грађанима који живе у иностранству омогући да гласају.

Захтева се и присуство страних посматрача на изборима и приступ свих политичких странака државним медијима.

Владини званичници и изборне власти тврде да су захтеви активиста претерани.

"Слажемо се да има проблема", рекао је министар спољних послова Анифах Аман у петак и обећао да ће избори бити "најслободнији и најпоштенији икада".

После демонстрација око 20.000 људи у Куала Лумпуру јула прошле године, власти су основале одбор да проучи изборне прописе и прихватиле да означавају шаке гласача да би сузбиле превару и вишеструко гласање.

Има спекулација да ће Наџиб маја распустити Скупштину и јуна затражити нови мандат иако би избори требало да буду тек половином 2013. године.

Национални фронт који управља Малезијом од 1957. године, када је стекла независност од Велике Британије, најгоре је прошао на изборима 2008.године, изгубивши више од трећине посланичких места, због незадовољства народа корупцијом и расном дискриминацијом.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара