Читај ми!

Kинески дисидент под заштитом САД

Кинеско-амерички стратешки преговори идуће седмице у сенци бекства слепог дисидента Чена Гуангченга, који је побегао из кућног притвора и нашао прибежиште у америчког амбасади у Пекингу.

Слепи кинески дисидент Чен Гуангченг (41) који је из кућног притвора у селу побегао у Пекинг, под заштитим је америчких звничника, а Кина и САД преговарају на високом нивоу о његовој судбини.

Чен је у кућном притвору био две године, што је била заштитна мера после издржавања четворогодишње затворске казне, на коју је био осуђен због противљења побачајима и стерилизацији као мерама за смањење рађања.

Како је саопштила кинеска хуманитарна организација Чајна ејд, са седиштем у САД, позивајући се на изворе, "Чен је под америчком заштитом, и у вези са његовим статусом воде се преговори на високом нивоу".

Према непотврђеним извештајима, Чен Гуангченг је уточиште нашао у Амбасади САД у Пекингу, где је затражио заштиту. 

То би могло да изазове поремећај односа две земље, и то уочи доласка државне секретарке Хилари Клинтон и других високих званичника САД идуће седмице у Кину, на нову рунду стратешких и економских преговора.

Чајна Ејд је јуче потврдио да је слепи адвокат Чен побегао из своје сеоске куће у провинцији Шандонг на истоку Кине и дошао у Пекинг. 

Амбасада САД у Пекингу је данас одбила да коментарише, а слично су поступили званичници у Вашингтону.

Заменик кинеског шефа дипломатије Цуи Тианкаи рекао је данас у Пекингу да нема информације.

"Ваше питање излази из оквира данашњег брифинга, те немам информација које бих вам дао", рекао је Цуи на конференцији за новинаре поводом предстојећег састанка са америчком делегацијом, када је упитан за Чена.

Оснивач Чајна Ејда Боб Фу изјавио је да се Чен у недељу искрао из своје добро чуване куће, у којој је био притворен.

Према Фуовим речима, Чена су одатле одвезли активисти и предали га другима који су га потом довели у Пекинг.

Чен се видео-снимком директно обратио премијеру Кине Вен Ђибаоу и осудио поступање локалних званичника Комунистичке партије према њему.

Кинески активисти за људска права су тај видео јуче послали кинеском сајту за вести Боxун.ком, чије је седиште у Америци, а део снимка је објављен и на Јутјубу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара