Читај ми!

Самит привремено укида Шенген

Седмодневна обустава Шенгена на граници Шпанија - Француска, због бојазни да би насилни демонстранти могли да допутују у Барселону, уочи самита Европске централне банке идуће седмице.

На француско-шпанској граници у поноћ ће ступити на снагу привремена, седмодневна обустава примене Шенгленског споразума, како би се спречило да у земљу дођу демонстранти, пет дана уочи састанка Европске централне банке (ЕЦБ) у Барселони.

Шпанске власти желе да избегну могуће масовне нереде. Крајем марта млади људи у капуљачама разбијали су излоге по Барселони и палили канте за смеће, незадовољни због велике незапослености.

Власти не желе да се исто догоди и следеће недеље. На шпанској страни границе обично дежура око 90 полицајаца, а сада их је 350. Већи број полицајаца биће распоређен и у граду. У Барселони ће их за време самита бити шест и по хиљада.

"Посебну пажњу обраћамо на тип људи који би могли да се, такорећи, ушуњају у Барселону и изазову нереде. Реч је о људима који би могли да злоупотребе легалне протесте и претворе их у нешто насилно", каже Хезус Мартин, шпанска полиција.

Граница ће привремено бити затворена према одлуци Министарства унутрашњих послова Шпаније од 20. априла, а поново ће бити отворена од поноћи у петак, 4. маја, јављају агенције.

Све копнене границе биће затворене за слободни проток, а на аеродромима Жирона и Барселона биће појачане безбедносне контроле.

Шенгенски споразум, првобитно утврђен 1995. године, дозвољава да се слободан проток људи у Европи привремено обустави уколико постоји "озбиљна опасност за јавни ред и унутрашњу безбедност".

Шпанија је пре осам дана саопштила да ће Шенгенски споразум бити суспендован непосредно пре и током састанка ЕЦБ у Барселони 3. маја, јер верује да ће велики број демонстраната доћи у овај град, посебно из Италије и Грчке, где су уведене оштре мере штедње.

Управни одбор ЕЦБ периодично се састаје изван свог седишта у Франкфурту.

Ово није први пут да се одступа од Шенгенског споразума.

Прошле године Француска и Италија тражиле су да се појача надзор на границама Европске уније, а прошле недеље Француска и Немачка интензивирале су позиве да се усвоје правила којима би се Споразум лакше могао суспендовати из безбедносних разлога.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара