Читај ми!

Пекинг снабдева Пјонгјанг?

Транспортер најновије ракете, виђене на војној паради у Пјонгјангу, кинеске је израде, тврде војни стручњаци из САД. Вашингтон затражио објашњење Пекинга, али власти у САД не желе да наруше деликатне односе са Кином, па оптужбе, бар за сада, изостају. Пекинг демантује да је прекршио ембарго на продају оружја.

Бела кућа обратила се Кини због сумње да је једна компанија у тој земљи, упркос ембаргу Уједињених нација, Северној Кореји продала делове за ракетни транспортер који је недавно приказан на војној паради у Пјонгјангу.

У Вашингтону, због добробити билатералних односа са Пекингом, не желе да оптужују, па користе конструкцију "претпоставке" да кинеска компанија "Хубеи Санђанг" Северној Кореји није продала цело возило и да су продати само делови намењени за цивилну употребу.

То значи да није било кршења међународног ембарга на продају оружја Пјонгјангу.

Портпарол Беле куће Џеј Карни објаснио је да се САД констатно констултује са Пекингом о Северној Кореји, па тако и о овом питању.

Међутим, западни војни стручњаци кажу да је модерни транспортер, виђен на војној паради у Северној Кореји, кинеског дизајна, а вероватно и порекла.

Портпарол Стејт департмента Викторија Нуланд поручила је властима Северне Кореје да ништа неће постићи претњама о лансирању ракете и узроковањем све веће изолације.

"Позивамо севернокорејске лидере да промене политику и уложе напоре како би њихова земља потврдила да је у 21. веку и омогућила свом народу достојанствен начин", истакла је Викторија Нуланд.

Пекинг, једини важан савезник Северне Кореје, демантовао је да је прекшио правила.

Пекинг наставља односе са Пјонгјангом

Председник Кине Ху Ђинтао примио је јуче севернокорејског високог функционера потврђујући тако традиционалне везе двеју земаља.

Кинеска државна телевизија није спомињала неуспело лансирање ракете од 13. априла у свом извештају о сусрету Хуа са шефом за међународне односе Радничке партије Кореје, Ким Џонг Илом.

Ху Ђинтао је упутио честитке младом новом вођи Северне Кореје, Ким Џонг Уну, на избору за генералног секретара Радничке партије Кореје и рекао да је јачање веза са Пјонгјангом кључни приоритет Комунистичке партије Кине.

"Ми ћемо наставити своју традицију.Јачаћемо стратешке везе и усаглашавати се о кључним међународним питањима и радити на миру и стабилности на Корејском полуострву", рекао је кинески председник.

Пријем на највишем нивоу указује колико је Пекинг решен да одржава јаке везе са комунистичким суседом, и поред огорчења због провокација Пјонгјанга према Јужној Кореји и његовог одбијања да крене путем економских реформи које би смањиле његову зависност од спољне помоћи, преноси АП.

Кина је главни дипломатски савезник Северне Кореје и извор економске подршке, а супроставља се и увођењу нових економских санкција УН због нуклеарног и ракетног програма Пјонгјанга.

Ипак, Пекинг је одобрио раније санкције и није спречио осуду УН због лансирања ракете "унха-3", која се распала после само два минута лета.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се