Читај ми!

Нова служба за ново време

Пентагон реорганизује свој шпијунски рад. Наиме, официри оперативци из Војне обавештајне агенције чиниће нову службу која ће служити као појачање агентима у Африци и деловима Азије.

Након деценије интензивног бављења ратним зонама, Пентагон реорганизује своје тајне шпијунске операције и шаље више официра оперативаца на заједнички рад са официрима ЦИА, како би сакупљали обавештајне податке у земљама као што је Кина.

Неколико стотина официра оперативаца чиниће нову војну обавештајну службу произашлу из Војне обавештајне агенције, а официри ће се слати као појачање америчким обавештајним тимовима у регионима који сада привлаче већу пажњу.

У те регионе спадају Африка, где је Ал Каида све активнија, делове Азије где америчку забринутост изазивају севернокорејска ракетна претња и кинеска војна експанзија.

Како наводи АП, официри оперативци Америчког министарства одбране већ сакупљају широм света обавештајне податке о тероризму, оружју за масовно уништење и о другим питањима, углавном радећи ван станица ЦИА у амбасадама, као прави тајни агенти.

"Интерна студија коју је спровео прошле године директор Националне обавештајне службе, показала је да се Агенција и даље највише бави својом традиционалном мисијом снабдевања обавештајним подацима војске у ратним зонама, а мање оним што се назива прикупљање "државних" обавештајних података и њиховом разменом са другим америчким обавештајним агенцијама", навео је један високи војни званичник.

Том студијом се констатује да Пентагон није увек награђивао напредовањем обавештајце који су радили у иностранству, па су његови најискуснији оперативци често прелазили да раде за ЦИА.

Нова служба треба да покрије губитак особља, да учини да обавештајни рад постане део професионалне војне каријере и да буде успостављен систем награђивања за оне који се покажу као успешни у тајним операцијама у иностранству.

Ти официри оперативци, неки војни а неки цивилни, одговараће директно највишем обавештајном представнику у тој станици, углавном шефу ЦИА, али ће радити и за своју обавештајну агенцију у Америци.

Како АП преноси, изгледа да је тај договор направљен због ранијих притужби о ширењу војне обавештајне службе, што су ЦИА и друге агенције сматрале војним уласком у њихов атар.

Те промене су разрадили највиши обавештајни званичник Пентагона, подсекретар министарства одбране за обавештајна питања Мајкл Викерс, и његов колега из ЦИА и предали их Конгресу.

Нови програм у петак је одобрио амерички секретар за одбрану Леон Панета.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се