Читај ми!

ЕУ суспендовала санкције Мјанмару

Европска унија на годину дана суспендовала већину санкција Мјанмару, сем ембарга на оружје. Укидање санкција награда за драматичан преокрет у Мјанмару и то што су нове цивилне власти покренуле значајне реформе.

Земље Европске уније сагласиле су се да на годину дана суспендују већину санкција, осим ембарга на оружје, признавајући на тај начин политичке и економске реформе нових власти после скоро пет деценија владавине војне хунте.

Портпаролка високе представнице ЕУ Кетрин Ештон Маја Коцијанчич рекла је да је да су ту одлуку  данас донели министари спољних послова земаља чланица ЕУ на састанку у Луксембургу.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон рекла је да ЕУ жели да подржи напредак постигнут у Мјанмару "како би он постао неповратан".

Санкције ће бити суспендоване на годину дана. Оне су се односиле на више од 800 компанија и скоро 500 људи и обухватале техничку помоћ и давање помоћи за развој. Санкције су укључивале и забрану испорука оружја Мјанмару, која је и даље на снази.

Укидање санкција је награда за драматичан преокрет у Мјанмару и предузимање реформских корака од стране нових цивилних власти у којима, додуше, још има доста бивших генерала.

Након одржавања допунских избора 1. априла на којима је вођа опозиције Аунг Сан Су Ћи и 42 припадника њене странке изабрано у Парлемент, а избори су позитвно оцењени, Европска унија је најавила да ће укинути неке санкције, али и да ће задржати притисак на власти Мјанмара ради ослобађања преосталих политичких затвореника.

У протеклих годину дана нове цивилне власти Мјанмара, које предводи председник Теин Сеин, изненадиле су свет серијом реформских потеза. Оне су ослободиле на стотине политичких затвореника, ублажиле контролу медија и почеле преговоре са деценијама побуњеним племенима која траже више аутономије.

САД је такође саопштио да су спремни да ублаже неке санкције Мјанмару, признавајући његову започету демократску транзицију. Они ће укинти забрану америчким компанијама да инвестирају или пружају финансијске услуге тој земљи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво