Читај ми!

Шок у судници

Андерс Брејвик шокирао присутне на суђењу у Норвешкој језивим описом масакра који је извршио на острву Утоја 22. јула прошле године убивши 69 људи. Међу присустнима у судници били су и преживели масакра који су загрљени јецали слушајући исказ убице.

Масовни убица Андерс Беринг Брејвик шокирао је присутне на суђењу у Норвешкој језивим описом масакра који је извршио на острву Утоја 22. јула прошле године убивши 69 људи, углавном тинејџера.



Међу присустнима у судници били су и преживели масакра који су загрљени јецали слушајући исказ убице, а његово сведочење у обласном суду у Ослу преношено је уживо у још 17 судница где су биле окупљене породице жртава.

Дајући за право онима који су упозоравали да ће данас бити можда најтежи дан његовог сведочења, Брејвик није испустио ни један детаљ свог стравичног дивљања.

Изјавио је да је пуцао на успаничене омладинце из непосредне близине. "Неки од њих су били потпуно паралисани. Нису могли да беже. Стајали су не мичући се. Јако чудно. То је нешто што вам никада не приказују на телевизији," рекао је он, преноси АП.

Брејвику (33) се пред судом у Ослу суди због тога што је 22. јула прошле године активирао бомбу испред зграде владе у Ослу и убио осам, а ранио више од 200 људи, а потом на оближњем острву Утоји из аутоматског оружја убио још 69 људи, махом тинејџера који су били у омладинском кампу Лабуристичке странке.

Оптужени је данас описао како је отишао на острво Утоја прерушен у полицајца, носећи пушку и пиштољ. Понео је, како каже, и воду јер је знао да ће му се грло осушити од стреса.

Прве две жртве су биле Моника Боесе, једна од организатора кампа и полицајац Торнд Бернстен који је био ангажован као обезбеђење. "Чак и тело ми се опирало када сам узео оружје. Стотину гласова у мојој глави ми је говорило "немој то да урадиш," рекао је Брејвик.

Екстремиста је претходно данас у судници рекао да је "у нормалним околностима сасвим пријатна особа", истичући да је провео године у настојању да отклони емоције путем медитације и тренинга."Морате да одаберете тактику и стратегију дехуманизовања непријатеља, односно оних које сматрам легитимним метама", казао је он.

Масовни убица је признао убиства у Ослу и на острву Утоја, али се изјаснио да није крив јер су његове жртве издале Норвешку прихватањем имиграната. Он себе види као "витеза" који се херојски бори да заштити Норвежане од "муслиманске инвазије" до које је довела великодушна имиграциона политика лабуристичке владе.

Брејвик је јуче пред судом изјавио да је планирао да убије читаву норвешку владу, да жали што није убио свих 569 људи на острву Утоја, као и да је размишљао о одрубљивању главе бившој премијерки и постављању тог снимка на Интернет, по узору на Ал Каиду.

Навео је и да је, припремајући се за масакр, проучавао бомбашке нападе на Светски трговински центар у Њујорку 1993.године и посебно у Оклахоми 1995. године.

 

Атмосфера у судници је била тешка, а главни судија Венче Елизабет Арнцен рекла је преживелима и члановима породица убијених да могу да напусте судницу кад год буду осетили потребу да то учине.

Суђење Брејвику би могло да траје 10 недеља. Уколико буде проглашен урачунљивим, могао би да буде осуђен на 21 годину затвора и та казна би се потом могла продужавати на неограничено време. Ако стручњаци, међутим, закључе да је ментално болестан, могао би бити затворен у психијатријску установу до краја живота.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије