Читај ми!

Нема сребрног метка за Сирију

Војна интервенција САД у Сирији била би веома опасан потез, рекао амерички министар одбране Леон Панета пред Конгресом. Немамо сребрни метак за Сирију, истакао Панета. Конгресмени упозорили да САД не сме према Сирији да поступи као у случају са Либијом. Џон Мекејн позвао на ваздушне ударе и наоружавање опозиције.

Министар одбране САД Леон Панета рекао је у америчком Конгресу да би војна интервенција у Сирији била веома опасна и поновио да ће Вашингтон појачати дипломатски и економски притисак на режим у Дамаску.

"Како је истакла државна секретарка Хилари Клинтон, морамо да будемо свесни да би војна интервенција ионако тешку ситуацију у тој земљи могла да учини још гором и да би животи недужних цивила били веома угрожени", истакао је Панета.

Додајући да Министарство одбране разматра све могућности, јер је то уобичајена процедура, Панета је објаснио да је и даље главни циљ да се на сиријског председника Башара ел Асада изврши притисак другим, а не војним средствима.

Према његовим речима, САД снабдева сиријску опозицију средствима за комуникацију и медицинским материјалом, а доставила јој је и хуманитарну помоћ у вредности од 25 милиона долара, али су против снабдевања оружјем.

"У овом тренутку наш једини пут је да заједно са међународном заједницом наставимо појачане дипломатске активности како бисмо пронашли начин да Сирију вратимо сиријском народу. Уколико будемо потпуно посвећени томе, мислим да ћемо на крају успети", рекао је Панета.

Ситуацију у Сирији, додао је амерички министар одбране, не може унилатерлано да реши ниједна држава. "Не постоји сребрни метак. Волео бих да постоји, али њега нема", рекао је Панета.

Другачији погледи

Демократе и републиканци већином су подржали Панетине резерве о спровођењу војне акције, али се, упркос томе, повела жустра полемика о преседану постављеном у Либији прошле године и америчком учешћу у обарању режима Моамера ел Гадафија.

Панета је обећао конгресменима да војна акција у Сирији неће бити организована без одобрења Конгреса, као што је то био случај са Либијом.

Председавајући Комитета за одбрану Хауард Мекеон изнео је став који, иако се поклапа са Панетиним, има потпуно другачије разлоге против војне интервенције.

"Не препоручујем америчку војну интервенцију, поготову због тешке буџетске ситуације. Ипак, морамо да видимо шта Америка може да уради да би прекинула насиље и крвопролиће и убрзала процес збацивања Асада са власти", истакао је Мекеон.

Међутим, нису се сви конгресмени сложили са "пасивнијом" улогом Вашингтона у решавању сиријске кризе.

Тако је мањина предвођена сенатором Џоном Мекејном позвала на агресивнији приступ, који би укључивао наоружавање сиријских побуњеника и покретање ваздушних удара попут оних у Либији.

"Време је да Обамина администрација прихвати очигледно и неоспорно – да је Ананов план пропао. Башар ел Асад се није повиновао нити ће се повиновати", рекао је Мекејн.

Према његовим речима, једини начин да се заустави Асадова кампања крвопролића јесте да САД са својим савезницима помогне сиријској опозицији и тако промени равнотежу војне моћи на терену.

Америчка државна секретарка Хилари Клинтон позвала је Савет безбедности Уједињених нација да Сирији уведе финансијске санкције, забране путовања и ембарго на оружје, како би се окончало 13-месечно крвопролиће у тој земљи.

Хилари Клинтон је тај апел упутила на састанку групе "Пријатељи Сирије" у Паризу у четвртак, истог дана када је генерални секретар УН оптужио Бан Кимун оптужио сиријског председника Башара ел Асада да не поштује мировни план који је ступио на снагу пре недељу дана.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије