Читај ми!

Пјонгјанг спреман за другу рунду

Упркос дебаклу лансирања ракете "унха" у петак, севернокорејске власти не одустају од ракетног програма. Нови пројектил представљен на јучерашњој паради дефинитивно је дугог домета, сматрају стручњаци. Јужнокорејски председник позвао Пјонгјанг да престане са трком у наоружању, подсетивши да је тако пропао СССР.

Северна Кореја ће наставити с лансирањима овог пута нове и снажније ракете, као дела свог петогодишњег свемирског програма и поред прошлонедељног неуспелог лансирања, објавио је просевернокорејски лист Чосон Синбо у Јапану.

Како наводи лист лансирање је представљало део петогодишњег свемирског ракетног плана који је започет ове године и који има за циљ да помогне у "економском развитку" земље.

Лист је цитирао неименоване званичнике, ангажоване на севернокорејском свемирском програму, који су рекли да ће Пјонгјанг развити већу ракету од Унха-3, која је ланисрана прошле недеље.

"Севернокорејски научници и инжењери никада неће одустати и поред неуспелог лансирања", пише Чосон Синбо.

У складу са тим јуче је на паради у Пјонгјангу представљена нова ракета, о којој аналитичари још полемишу.

Тако Хам Хјеонгпил са Института за безбедност и одбрану у Сеулу сматра да нова ракета веома подсећа на постојећи Мусудан ракету средњег домета, али је, према његовим речима, дужа пар метара од постојећих.

"За 'мусудан' ракете, око 12 метара дугачке, се верује да имају домет од 3.000-4.000 километара. Чини се да је нова ракета, представљена на паради, способна да пређе најмање још хиљаду километара више", сматра Хан.

Северна Кореја је сасвим сигурно, сматра Хан, развила нову ракету дугог домета.

Француски војни стручњак Кристијан Лардиер рекао је да је ово сасвим сигурно класа ракета "таеподонг", које су 20 метара дугачке и имају далек домет. Поред тога, први степен ракете идентичан је ракети "унха" испаљеној у петак.

Пјонгјанг није успела прошле недеље да лансира сателит у орбиту, јер се ракета распала у ваздуху недуго после полетања и пала у море. Оно што је требала да буде круна обележавања 100. годишњице рођења Ким Ил Сунга претворило се у велики фијаско корејских научника.

Лансирање је изазвало међународне осуде и поред инсистирања Пјонгјанга да се ради о мирољубивом свемирском програму, а не проби балистичке ракете.

Сеул упозорава Пјонгјанг

Јужнокорејски председник Ли Мјунгбак оптужио је Север да настоји да развије ракету далеког домета која би била у стању да понесе нуклеарну бојеву главу.

Савет безбедности УН осудио је лансирање ракете у петак и упозорио власти у Пјонгјангу на проширивање санкција, којима ће бити погођени увоз и извоз, као и севернокорејске фирме и појединци.  

Ли је затражио од осиромашеног суседа да одустане од свог нуклеарног и ракетног програма, упозоривши да је трка у наоружању довела до пада и бившег Совјетског Савеза.

"Северна Кореја може да мисли да може да прети свету и промовише унутрашње јединство уз помоћ нуклеарног оружја и ракета, али ће, уместо тога, она себе довести у још већу опасност", истакао је Ли.

Неуспело лансирање ракете кошта Пјонгјанг око 850 милиона долара, довољно да се купи 2,5 милиона тона жита и реши несташица хране за период од шест година, рекао је јужнокорејски председник.

Ли је поручио да је напуштање нуклеарног програма и сарадња са међународном заједницом на путу реформи и отварања једини начин да Северна Кореја преживи.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије