Читај ми!

Смртна казна за мозгове 11. септембра?

Петорица припадника Ал Каиде, осумњичени за планирање напада на САД 11. септембра 2001. године, одговараће пред специјалним војним судом у затвору Гванатанамо на Куби. Уколико буду проглашени кривим, могли би да буду осуђени на смртну казну, потврђено је у Пентагону.

Халид Шеик Мухамед, оптужен да је планирао терористички напад на Њујорк 11. септембра 2001. године, и још четворица припадника Ал Каиде осумњичених да су учествовали у завери, одговараће пред специјалним војним судом у затвору Гвантанамо на Куби, званично је саопштио Пентагон.

Војни трибунал разматраће оптужбе за тероризам, отмицу, заверу, убиство и уништавање имовине.

Очекује се да ће процес против Халида Шеика Мухамеда и још четворице оптужених, Валида бин Аташа, Рамзија Биналшиба, Алија Абд ел Азиз Алија и Мустафе Ахмад ел Хосавија, бити обједињен.

Уколико буду проглашени кривима, они могу бити осуђени и на смртне казне, саопштио је Пентагон.

Оптужница их терети за планирање и извршење терористичких напада 11. септембра 2001, током кога су отетим авионима напали Њујорк, Вашингтон и Шенксвил, у Пенсилванији. У тим нападима је погинуло 2.976 људи.

Правне недоумице

Оптужнице ће бити прочитане пред војним судом у наредних 30 дана, а потом ће оптужени бити позвани да се о њима изјасне.

Одлука да им се суди пред војним већем донета је после дуге правне расправе око потенцијалног места суђења.

Обамина администрација је 2009. године покушала да пребаци процес на цивилне судове, како би "ставила катанац" на затвор Гванатанамо.

Међутим, одлука је ревидирана у априлу 2011, због оштрог противљења чланова Конгреса.

Обама је био приморан да одустане од затварања базе, пошто се испоставило да није лако наћи решење за локацију на којој ће осумњичени припадници Ал Каиде бити смештени.

Оптужница против ове петорке и званично је подигнута у јуну 2011. године, а суштински се није разликовала од оне коју су својевремено сачинили тужиоци Бушове администрације.

Коначна одлука да им се суди пред специјалним војним судом, тачније пред војном комисијом, изазвала је бурне протесте организација за заштиту људских права. То, наиме, подразумава да ће им бити ускраћена нека права која су гарантована пред цивилним судовима.  

Оптужбе

Пентагон је претходно саопштио да је "мозак операције", Халид Шеик Мухамед, признао одговорност за нападе 11. септембра.

На претходним саслушањима, рекао је да је намеравао да призна кривицу и да "прихвати мучеништво".

Халид Шеик Мухамед ухапшен је у Пакистану у марту 2003, а у затвору Гвантанамо је од 2006. године.

Тужиоци тврде да је био повезан и са другим терористичким активностима, као што су експлозије у ноћном клубу на Балију 2002. и у Светском трговинском центру 1993. године, убиство америчког новинара Данијела Перла и неуспешни бомбашки напад у путничком авиону из 2001. године.

Халид Шеик Мухамед рекао је да је, током заточеништва на Куби, био мучен, а документи ЦИА потврђују да је био подвргнут симулацији дављења.

Од осталих оптужених, Јеменац Рамзи Биналшиб наводно је помогао у проналажењу школе летења за отмичаре, Али Абд ел Азиз Али за помагање деветорици отмичара да допутују у САД, а Саудијац Мустафа Ахмад ел Хосави оптужен је за помагање отмичарима да дођу до новца, одеће и кредитних картица.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије