Читај ми!

Пјонгјанг, позивнице за лансирање

Северна Кореја позвала космичке агенције осам земаља, укључујући Јапан, САД, Кину и Русију, да надгледају лансирање сателита са ракетом дугог домета. НАСА и Јапан одбили позив. Јапан пропушта јединствену прилику да прикупи информације о развоју ракета у Северној Кореји, сматрају поједини чланови владе у Токију.

Пјонгјанг је позвао космичке агенције осам земаља, укључујући Јапан, САД, Кину и Русију, као и Европску свемирску агенцију (ЕСА) да надгледају лансирање сателита са ракетом дугог домета, између 12. и 16. априла, преноси јапанска агенција Кјодо.

Америчка НАСА одбила је позив, док је Јапанска агенција за истраживање космоса информисала Северну Кореју да нико из њихове агенције неће присуствовати лансирању. 

Позиви су упућени и Индији и Ирану у име Корејског комитета за космос и технологију, преносе јапански медији.

Јапан је позвао Русију и Кину да се уздрже од присуствовања том догађају, али унутар јапанске владе има људи који сматрају да неприсуствовањем Јапан пропушта јединствену прилику да прикупи информације у вези са "развојем ракета" у Северној Кореји, преноси Кјодо.

Позив представницима осам земаља и ЕСА доживљава се као покушај Пјонгјанга да обезбеди међународно признање Северној Кореји као напредној земљи у космичкој области, наводи Кјодо и истиче да ће стручњацима који прихвате позив, Северна Кореја показати контролна постројења као и припреме за лансирање сателита.

Влада Јапана позвала је Савет безбедности УН да усвоји одговарајуће мере према Пјонгјангу, ако не одустану од планираног лансирања ракете са вештачким сателитом "Сјајна звезда-3", саопштио је шеф јапанске дипломатије Коићиро Гемба.

"Лансирање ракета представља кршење резолуција Савета безбедности, али Јапан не губи наду да ће убедити Северну Кореју да одустане од лансирања, које се припрема у част 100. годишњице рођења њеног оснивача Ким Ил Сунга ", навео је јапански министар.

Јапан се припрема за пресретање ракете, уколико буде постојала претња јапанској безбедности,  и то ангажовањем система противракетне одбране "патриот" и борбених пловила са системом праћења и навођења "еџиc".

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије