Читај ми!

Конференција пред лансирање

У покушају да учврсти власт новог младог вође уочи обележавања 100. годишњице од рођења "вечног вође" и најављеног лансирања сателита у орбиту, владајућа партија Северне Кореје одржаће специјалну конференцију 11. априла.

Северна Кореја је саопштила да ће њена владајућа партија одржати специјалну конференцију 11. априла, како би учврстила власт новог младог вође Ким Џонг Уна пред обележавање велике годишњице и планирано лансирање сателита у орбиту.

Очекује се да ће на партијској конференцији бити додатно консолидован пренос власти на Ким Џонг Уна пре 15. априла, када се обележава 100. годишњица рођења оснивача и првог председника Ким Ил Сунга, деде садашњег вође.

Лансирање ракете, како би се по наводима Пјонгјанга сателит подигао у орбиту око Земље, планирано је између 12. и 16. априла у част годишњице рођења, преноси АФП.

САД, Јужна Кореја и многе друге земље виде то лансирање као изговор за пробу балистичке ракете дугог домета, што је Пјонгјангу забрањено резолуцијом УН-а.

На партијским састанцима у војсци, провинцијама и градовима Северне Кореје, Ким Џонг Ун је изабран за њиховог делегата на конференцији, јер "одражава једногласну вољу и жељу свих чланова партије, војног особља и народа", пренела је званична агенција Северне Кореје КЦНА.

Аналитичари кажу да ће на конференцији Ким Џонг Ил вероватно бити изабран на место новог генералног секретара владајуће Радничке партије Кореје, које је раније држао његов отац, Ким Џонг Ил.

Ким Џонг Ун је проглашен за "великог наследника" али је до сада формално био именован само на једно руководеће место које је држао његов отац, за врховног команданта 1,2 милиона војника снажне војске.

Годишњица рођења "вечног вође"

Независно од партијске конференције, Северна Кореја ће сазвати годишње заседање парламента за 13. април, пред одржавање централне прославе 100. годишњице рођења "вечног вође" Ким Ил Сунга.

Парламент по уставу може да именује шефа Националне комисије за одбрану, тела које доноси све најзначајније одуке у тој затвореној милитаризованој земљи.

Ким Џонг Ил је пре држао и то место, а Џонг Ун је био члан комисије. За сада није познато да ли ће "велики наследник" у априлу заузети и тај положај и комплетирати преузимање власти.

Северна Кореја је најавила лансирање сателита нешто више од две недеље након што је њен нови вођа Ким Џонг Ун пристао да обустави лансирања ракета дугог домета и нуклеарне пробе, као део договора по коме би за узврат добио америчку помоћ од 240.000 тона хране.

Вашингтон је прошле недеље саопштио да је суспендовао план о слању помоћи у храни Северној Кореји, рекавши да је она прекршила обећање да ће престати с лансирањем ракета и да јој се не може веровати да ће стварно дати храну онима којима је потребна.

Пјонгјанг, који инсистира да је реч о мирољубивом лансирању метеоролошког сателита, а не проби балистичке ракете, критиковао је потез САД-а и назвао га "претераном реакцијом" која би могла да убије споразум од 29. фебруара.

Неколико шефова држава на Самиту о нуклеарној безбедности, прошле недељу у Сеулу, критиковало је лансирање ракете као бацање пара у условима када се Северна Кореја бори да прехрани свој народ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара