Читај ми!

Шанса за "олимпијско помирење"

У години када је Лондон домаћин Олимпијских игара, све су гласнији позиви да Британци исправе историјску неправду и Грцима врате археолошко благо "присвојено" још пре 200 година. Случај мермерних плоча које је 1801. године лорд Елгин, тадашњи амбасадор у Отоманском царству, "однео" са Акропоља, већ деценијама оптерећује дипломатске односе две земље.

Грчки активисти који траже да Британци врате мермер са Партенона обновили су напоре у том правцу пославши отворено писмо Дејвиду Камерону, преклињујући га да подржи реституцију класичних мермерних плоча "у њихов историјски дом у Атину", пише Гардијан.

Мермерне плоче, које су биле део монуметалног фриза који је красио Партенон, извајао је Периклов главни скулптор Фидија. Плоче је 1801. године "однео" лорд Елгин, тадашњи британски амбасадор у Отоманском царству. Елгин је 1816. године плоче продао Британском музеју где се и данас налазе.

Више од 60 одсто целог фриза изложено је у Блумсберију (четврт Лондона где се налази Британски музеј), док је ултрамодерни музеј, изграђен надомак Акропоља и посебно намењен за излагање уметничких дела, морао да се задовољи огромним, у калупу изливеним копијама.

Грчка влада је последњих година уочљиво избегавала расправу са Лондоном, иако је случај Фидијиних плоча већ деценијама камен спотицања у дипломатским односима две земље.

У јеку кризе која је из темеља уздрмала Грчку, званичници су истицали финансијске потешкоће земље, а грађани су се "дали на посао" и повезивали се путем друштвених мрежа, у покушају да поново покрену то питање.

Једна локална група је, од свог оснивања 2009. године, привукла чак 215.000 чланова.

Активисти који се широм света боре за повраћај антиквитета, обавезали су се да изврше додатни притисак на британску владу, и то уочи отварања Олимпијских игара, 27. јула ове године.

Како би оживели кампању, активисти су одржали скуп у Сиднеју, а комитети из свих делова света најавили су да ће се састати у јуну у Лондону где ће одлучити о најбољем начину да промовишу "племенити циљ".

Подршку у намери да поврате археолошко благо, које Британци колоквијално називају "Елгинов мермер", понудио им је и познати енглески глумац и комичар Стивен Фрај.

Судећи у једном од најконтроверзнијих спорова о култури, Фрај је предложио да Британија исправи велику неправду тако што би искористила одржавање Олимпијских игара у Лондону ове године да се одрекне ремек-дела из петог века пре нове ере.

"Готово 200 година пошто су скулптуре продате Британском музеју, њихов повратак био би не само одраз добрих манира, него и морални подстрек земљи заглибљеној у кризу", истакао је Фрај.

Председник Међународног комитета "Акција за партенонске скулптуре" Алексис Мантеакис каже да Стивен Фрај познаје тај проблем боље него већина Грка.

У свом писму, активисти цитирају дугачак Фрајов есеј који је написао поводом те теме.

"Може ли се учинити значајнији гест према Грчкој која ужасно пати због финансијске кризе? Чин пријатељства, искупљење и израз вере у будућност колевке демократије био би веома елегантан", пише Фрај.

"Ако је Британија могла Индији да врати национално благо, онда је пражњење једне просторије музеја у Лондону мала цена како би се исправила историјска неправда", закључује Фрај.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара