Читај ми!

Цунами који може да угрози Јапан

При земљотресу од девет степени, пацифичку обалу Јапана могао би да погоди цунами од чак 34 метара. Према ранијим прогнозама цунами не би требало да премаши 20 метара. Нуклеарна електрана Фукушима конструисана да издржи цунами од "само" шест метара.

Промењена је процена висине цунамија који при земљотресу од девет степени може да погоди пацифичку обалу Јапана и сада износи више од 34 метра.

Ревизију је обавио панел стручњака који је образовала влада Јапана, а према њиховим речима, цунами сличан оном из марта прошле године који је, потакнут подводним земљотресом на раселини Нанкаи, погодио пацифичку обалу Јапана, могао би на неким местима да премаши 34 метра.

Раселина Нанкаи се пружа дуж источне обале највећег јапанског острва Хоншу па све до јужног острва Кјушу.

Раније прогнозе висине таквог цунамија из 2003. године гласе на мање од 20 метара.

Прошлогодишња, двострука катастрофа, земљотрес и цунами, за последицу је имала трећу, нуклеарну катастрофу, с обзиром на то да је џиновски талас тешко оштетио системе за хлађење реактора у атомској централи Фукушима један и изазвао цурење радијације.

Фукушима један, изграђена пре 40 година, била је подигнута поред мора и била је конструисана да издржи цунами од шест метара. Међутим, талас који ју је погодио 11. марта 2011. био је висок 14 метара.

Услед комбинованог удара земљотреса и цунамија, дуж североисточне обале Јапана је погинуло 19.000 људи.

Поврх тога, десетине хиљада становника области око нуклеарне централе морале су да напусте своје домове због радиоактивног загађења и питање је да ли ће неки од њих икада моћи да се врате својим кућама.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара