Читај ми!

Обезбеђење спасило Обаму

Андерс Брејвик намеравао да изврши атентат на Барака Обаму у Ослу, али одустао због појачаног обезбеђења америчког председника.

Норвешки терориста Андерс Брејвик, осумњичен за два терористичка напада у којима је прошле године погинуло 77 особа, планирао је да изврши атентат на америчког председника Барака Обаму, пише норвешки дневник Дагбладет.

Брејвик је планирао атентат на Обаму у време његове посете Ослу ради уручења Нобелове награде за мир у децембру 2009. године.

Према писању тог листа, током испитивања 32-годишњи екстремиста је признао да је планирао да остави аутомобил са експлозивом код зграде градоначелника Осла када Обама буде примао награду или да у униформи полицајца уђе у ту зграду.

Дагбладет пише да је због појачаног обезбеђења председника САД, Брејвик одустао од плана.

Брејвик је, наводно, током испитивања рекао да би атентат на Обаму био симболичка акција, усмерена не конкретно против америчког председника, већ против догађаја и институције као што је Нобелова награда, која се, сматра он, традиционално додељује политичарима леве оријентације.

Дагбладет пише да је терориста, који себе назива "европским антимарксистом", рекао полицајцима ко га је и који догађаји су га "инспирисали" да то учини - поменуо је и акцију исламских екстремиста који су срушили Светски трговински центар у Њујорку 1993. године, као и терористички акт у америчком Оклахома Ситију 1995, који је починио Тимоти Меквеј.

Брејвик је 22. јула прошле године у четврти са комплексом владиних зграда у Ослу активирао експлозив у минираном аутомобилу, убивши осам и ранивши девет особа, а потом је на острву Утоја - 40 километара од главног града Норвешке - убио 69, а ранио 33 учесника летњег омладинског политичког кампа.

После тога се предао полицији и сад чека судски поступак, који треба да почне 16. априла.

За кривична дела која му се стављају на терет запрећена је казна затвора до 21 годину.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара