Читај ми!

Енигма кубанског здравства

Док далеко богатије земље имају хроничан проблем са одржањем здравственог система, развијени систем здравствене заштите на Куби енигма је за све, а при том је усмерен ка најсиромашнијима.

Здравствене услуге на Куби бесплатне су још од револуције 1959. године. Систем је организован на три нивоа, који почиње од породичних лекара на клиникама који пружају услуге локалној заједници.

После породичних лекара, ту су локалне болнице у којима се лече пацијенти од озбиљних болести и на крају опште, државне болнице, где се обављају операције и хируршке интервенције на људима чији је живот угрожен.

"Куба значајни део буџета улаже у здравствену заштиту. Сви становници имају право на бесплатно лечење и негу, без обзира на цену", каже Серхио Бермудес, помоћник директора болнице Амехеирас.

Медицински трошкови су само пет одсто оних који се плаћају, на пример, у Сједињеним Државама. На Куби је нижа стопа смртности, исти просечни животни век као у Америци, кажу кубански лекари.

"Иако имамо много тешкоћа због економских санкција које су завеле Сједињене Државе, одржали смо наш здравствени систем успешним, јер придајемо велики значај људима и њиховом здрављу", наводи Бермудес.

Осим тога, Куба је осавременила своју медицинску опрему и на том плану је испред многих развијених земаља. Много странаца долази на Кубу због лечења. У болници Амехеирас у Хавани 10 одсто пацијената је из иностранства.

Годинама је на снази пројекат "Нафта за лекаре", у оквиру којег 20 хиљада кубанских лекара ради у Венецуели, која, заузврат, снабдева Кубу нафтом по нижој цени.

Куба помаже другим земљама. Од 60-их година прошлог века шаљу се медицински тимови државама где су потребни. У земљама Латинске Америке отворене су и медицинске школе. На њима се већ ишколовало више од 10 хиљада медицинских радника.

Медицинска дипломатија доноси Куби велике користи, упркос тренутној глобалној економској кризи.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара