Читај ми!

Примирје на југу Либије

Сукобљене милиције на југу Либије постигле договор о прекиду ватре. Војска преузима контролу над аеродромом и улазима у Сабу.

Супарничке милиције у граду Саби, на југу Либије, постигле су нови договор о окончању четвородневних борби, у којима је убијено више од 50 људи.

"Стране у сукобу постигле су договор који ће бити потписан наредних неколико сати", изјавио је на конференцији за новинаре Мохамед ел Харизи, портпарол Националног транзиционог савета.

Представници милиција договорили су се још у среду о прекиду ватре, али су неки сукоби обновљени само неколико сати након тога. Харизи је рекао да су сукоби почели свађом око плаћања за бивше побуњеничке војске.

Читајући саопштење, Харизи је истакао да су се две стране договориле да ће либијска војска преузети контролу над улазима у Сабу као и над аеродромом, иначе попришту неких сукоба.

Он је додао да нови споразум позива борце племена Тибу који су дошли споља да напусте град и нагласио да је одвојена делегација Националног савета кренула у Сабу.

Поздрављајући прекид ватре, Мисија Уједињених нација за подршку у Либији (УНСМИЛ), саопштила је још да је око 50 особа убијено, а 167 рањено у сукобима племена Тибу и Абу Саиф и позвала све стране да дозволе лечење рањеника, њихову евакуацију, као и заштиту цивила, преноси Ројтерс.

У борбама су коришћени минобацачи, аутоматске пушке, као и ракете домета 10 километара, а племена су се борила у главним улицама града.

Либијско племе Тибу запретило је у среду да ће прогласити независну државу на југу Либије након неколико дана борбе са ривалским племеном, што је други наговештај сецесије овог месеца.

Претње одвајањем, најновији су доказ озбиљних превирања у Либији након пада режима дугогодишњег либијског вође Моамера ел Гадафија прошле године и избијања на површину племенских сукоба које је Гадафи сузбио, пренеле су агенције.

Сукоби у Саби, која се налази на око 650 километара јужно од престонице Триполија, букнули су у понедељак када су припадници племена Табу убили једног члана племена Абу Саиф.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара