Читај ми!

Самит у сенци експлозија

Почетак самита Арапске лиге у Багдаду, посвећеног ситуацији у Сирији, пропраћен низом експлозија широм града. Главна тема самита мировни план Кофија Анана, у шест тачака, који предвиђа интензивне разговоре о политичком решењу за окончање сукоба Сирији.

У Багдаду је данас почео годишњи самит Арапске лиге, на којем ће шефови држава и влада арапских земаља покушати да усагласе ставове о кризи у Сирији.

У време окупљања арапских лидера, две експлозије одјекнуле су у центру ирачке престонице, близу иранске амбасаде, која се налази на ободу такозване "зелене зоне", у којој се, у палати коју је некада користио Садам Хусеин, одржава самит.

С попришта напада се уздиже густ дим, на лице места су стигли припадници снага безбедности и ватрогасци, а засад нема извештаја о евентуалним жртвама. Исламски ектремисти су пре неколико дана најавили бомбашке нападе на учеснике самита Арапске лиге.

Отварајући самит у Багдаду, генерални секретар УН Бан Ки-мун позвао је сиријског председника Башара ал Асада да спроведе у дело мировни план изасланика УН и Арапске лиге Кофија Анана како би вратио Сирију с погрешног и опасног пута, који, како је упозорио, може да угрози читав регион.

"Од кључног је значаја да председник Асад сместа спроведе у дело преузете обавезе. Свет чека да обећање буде остварено. Главно је спровођење (плана), нема времена за губљење", поручио је Бан, пренео је Ројтерс.

На самиту Лиге, првом после 22 године који се одржава у Ираку, учествују шефови држава или влада 10 земаља Лиге, од укупно 22 чланице те организације, јавио је АФП.

Кувајтски емир је једини од шефова шест заливских земаља, америчких савезника, који учествује на самиту. То је прва посета неког кувајтског лидера Багдаду од ирачке инвазије на Кувајт 1990. године.

Недолазак многих арапских лидера разочараће ирачку владу, која се, како је навео Би-Би-Си, нада да ће поново заузети своје место у арапском свету, после вишегодишњег насиља.

Ирачке власти су појачале безбедност у граду, многе улице у центру су затворене, а у стању приправности је 100.000 припадника војске и полиције. Агенције су навеле да одржавање самита кошта око 500 милиона долара.

Главна тема самита је мировни план изасланика Анана, који у шест тачака предвиђа интензивне разговоре о политичком решењу за окончање крвопролића у Сирији.

Ананов план, који су подржале Русија и Кина, предвиђа свакодневни прекид ватре ради допремања хуманитарне помоћи, интензивни политички дијалог, повлачење тешког наоружања и војске из насељених места, ослобађање политичких затвореника и слободу кретања за новинаре.

Сиријска влада је писмено обавестила Анана да прихвата тај план, изјавио је у понедељак Ананов портпарол Ахмад Фавзи.

Шеф сиријске дипломатије Џихад Макдеши поручио је, међутим, јуче да Дамаск не прихвата никакве иницијативе Арапске лиге, која је у новембру суспендовала чланство Сирије због крвавог гушења демонстрација против Асадовог режима.

Арапске земље су подељене по питању Сирије: Саудијска Арабија и Катар се залажу за даљу изолацију Дамаска и пружање подршке побуњеницима, док Алжир, Египат и Ирак позивају на уздржаност, страхујући да би Асадово свргавање могло да изазове верске сукобе у Сирији.

Како су известиле агенције, главна тема самита у Багдаду биће последице "арапског пролећа" (немира услед којих су с власти отишли дугогодишњи лидери Туниса, Египта, Либије и Јемена) и, пре свега, ситуација у Сирији, а планира се и разматрање израелско-палестинског мировног процеса.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара