Читај ми!

Оставка шведског министра одбране

Због жестоких критика шведског тајног плана за изградњу фабрике оружја у Саудијској Арабији, који је процурео у јавност, министар одбране Стен Толгфорс поднео оставку.

Министар одбране Шведске Стен Толгфорс поднео је оставку пошто је жестоко критикован због тајног плана за изградњу фабрике оружја у Саудијској Арабији који је процурео у јавност, саопштила је портпаролка шведског премијера Роберта Аленијус.

Толгфорс одлази са функције на сопствени захтев, изјавила је представница за штампу председника владе Фредрика Реинфелта. Аленијусова је одбила да говори о разлозима Толгфорсове оставке и додала да ће више информација бити изнето на посебној конференцији за штампу.

Тогфорс се нашао на удару критика након што је Шведски јавни радио, позивајући се на тајна документа, известио да су шведске војне агенције у преговорима са Саудијском Арабијом, са циљем да помогну тој земљи у изградњи фабрике за поправку и модификације противтенковског оружја.

Шведска нема забрану на извоз оружја у Саудијску Арабију, али извештаји указују да је споразум тако направљен да се избегне јавна расправа. Толгфорс је бранио ове планове, тврдећи да су у складу са споразумом о војној сарадњи који су две земље потписале 2005, а обновљен је 2010. године.

И поред тога, захтеви за његовом оставком су се множили, с обзиром да је левичарска опозиција оптужила владу десног центра за покушај заташкавања свог учешћа у плановима Саудијаца. Мировни активисти, који се противе извозу шведског наоружања, сматрају да је неприлично да Шведска закључује војне споразуме са недемократским режимима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара