Читај ми!

Талибани "онлајн"

Све што сте желели да знате о талибанима, а нисте смели да питате. Талибани на свој сајт поставили секцију "питања и одговори", у којој, уколико некога интересује, може да се сазна да су за смрт недужних цивила, рецимо, криви "технички проблеми".

Секција Глас Џихада (Voice of Jihad) на службеној страници Исламског емирата Авганистана - званичној интернет страници талибана - омогућава посетиоцима да постављају питања њиховом портпаролу Забихулаху Муџахиду.

Нова секција препуна је погрдних назива према властима у Кабулу које се називају "робовима" и "марионетама" њихових западних господара, за које такође постоје називи попут "неверници" и "противници ислама".

Већина питања долази од талибанских поштовалаца у којима хвали милитанте, и жели им "успех у светом рату против крсташа".

Ипак, постоји и понеко другачије питање. Један Авганистанац упитао је зар није убијање недужних цивила сваког дана велики грех и кога ће Алах сматрати одговорним за то.

Талибански портпарол криви "техничке проблеме" за те смрти.

"Слажем се да је убијање цивила неприхватљиво, али морамо запамтити да постоје случајеви када цивили стварно гину и када је у питању пропаганда. Могу вам рећи да муџахедини не убијају цивиле намерно, већ се то дешава због грешке или техничких проблема", истиче Муџахиду.

Најновији потез талибана показује колико се став побуњеника према технологији променио. Наиме, када су талибани били на власти, забранили су телевизију под изговором да приказује неисламске програме.

Тако је прошлог месеца Мулави Каламудин, бивши шеф талибанских одреда за пороке и врлине, који је бичевао жене без бурки и затварао мушкарце без браде, рекао за АФП да има два телевизора у својој кући.

Међутим, сада су прихватили друштвене медије и чак имају профил на друштвеној мрежи Твитер, исто као што је има и Међународна коалиција под вођством НАТО-а. Често се дешава да талибани и портпароли ИСАФ-а расправљају једни с другима онлајн.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво