Читај ми!

Детерџент као кеш

Прашак за веш "тајд" све чешће се користи у САД као средство плаћања на црном тржишту, посебно омиљено међу дилерима дроге.

Велике крађе средстава за прање веша у САД скренуле су пажњу на чињеницу да се она користе као валута на црном тржишту. Американци и свет навикли су на слике о складиштима наркотика и оружја, али не и на складишта украденог прашка за прање веша, која се у САД све чешће откривају.

У Мериленду је ухапшена банда лопова која је украла прашак за веш марке "тајд" у вредности од 125.000 долара и сместила га у своје складиште. Према подацима полиције, у Мериленду то није јединствен случај, јер "тајд" већ дуже важи за "течно злато" на улици, преноси бечки дневник Пресе.

Наиме, "тајд" се користи као једна врста валуте на црном тржишту. Слични случајеви познати су у Калфорнији, Орегону и другим државама САД. Једна боца "тајда" у радњи кошта 10 до 20 долара, а на улици између пет до 10 долара.

Лопови купују хероин и друге наркотике за прашак за веш. Понекад видимо људе који се улицама шетају са шест, седам боца "тајда", рекао је један неименовани полицајац из Орегона дневнику Дејли.

Крађа "тајда" још није постала национални феномен, али су поједини супермаркети већ увели посебну заштиту од крађе средстава за прање веша.

Иначе, омиљеност "тајда" на црном тржишту има више разлога. Први јесте да је готовинско плаћање у САД постало све неуобичајније, а новчаница од 100 долара се скоро нигде ни не прима.

Други разлог јесте да поједини нарко-дилери свој новац готово у буквалном смислу те речи перу "тајдом". Исто тако, девалвација долара, али и све веће сиромашење народа допринело је томе да је средство за прање веша постао валута.

Пресе подсећа да су се и Белоруси прошле године, због хиперинфлације, дали у куповину прашака и шампона, које су користили као замену за националну валуту. "Тајд" је најомиљенија марка прашка у САД и користе га готово сви социјалноекономски слојеви, указује аустријски дневник.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво