Читај ми!

Нема мира у Сирији

Три војника убијена у Растану у сукобима побуњеника и војске. Нови окршаји избили на граници са Ираком. УН саопштио да је 9.000 људи погинуло од почетка сукоба. Пекинг и Вашингтон траже поштовање плана Кофија Анана и прекид борби.

Сиријске групе за заштиту људских права наводе да су три војника убијена у сукобима снага безбедности и побуњеника у граду Растан, у провинцији Хомс.

Најновији окршаји избили су јутрос када је сиријска војска покушала да уђе у град. И на граници са Ираком, у провинцији Деир ел Зур, јављају да се воде борбе.

Према још непровереним информацијама јединице сиријске војске налазе се и даље у северном Либану где су јуче прешле преко границе јурећи побуњенике.

Најновији сукоби долазе дан након што је сиријски председник Башар ел Асад прихватио план Кофија Анана специјалног изасланика Уједињених нација, које су саопштиле да је, према њиховим информацијама, број погинулих у Сирији од почетка сукоба достигао 9.000 људи.

И поред прихватања плана, Запад тражи од Асада конкретне поруке како би доказао да жели постизање мирног решења. Опозиција, пак, тврди да је прихватање плана трик власти како би добила на времену.

Из Вашингтона су позвали Асада да одмах предузме потезе како би убедио свет да је озбиљан у намери да успостави мир у земљи.

Представница Стејт департмента Викторија Ниленд рекла је да је то "важан корак", али да доказ томе морају да буду мере које ће предузети режим сиријског председника.

"Чињеницу да је на Ананов план позитивно одговорено сматрамо, наравно, значајним кораком. Видећемо да ли ће одмах предузети мере како би почео да примењује Ананове предлоге, почев од тога да ућутка своје оружје и дозволи дотурање хуманитарне помоћи", навела је Викторија Ниленд.

Из Пекинга поручују да се надају да ће власти у Дамаску и сиријска опозиција поштовати своје обавезе из плана за излазак из кризе који је понудио Анан.

"Надамо се да ће сиријска влада и остале заинтересоване стране у Сирији поштовати своје обавезе", рекао је портпарол кинеског министарства спољних послова Хонг Леи.

Према његовим речима, Кина је задовољна одлуком сиријских власти да прихвате Ананов план од шест тачака и да се нада политичком решењу кризе у Сирији.

Сиријске власти прихватиле су јуче Ананов план који предвиђа "обуставу свих облика оружаног насиља", евакуацију повређених и достављање хуманитарне помоћи, као и свеобухватне разговоре за проналажење политичког решења.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво