Читај ми!

Квар аутобуса узрок трагедије?

Неисправан уређај за одржавање брзине аутобуса могућ узрок несреће у Белгији у којој је погинуло 22 детета.

Могућ узрок аутобуске несреће у Швајцарско и у којој је погинуло 22 детета је неисправан уређај за контролу брзине аутобуса, пише бриселски дневник Соар.

Дневник цитира пензионисаног возача Роберта Морнана, који тврди да је током каријере неколико пута имао проблема са уређајем за контролу брзине возећи аутобус сличног типа као онај који је ударио у зид тунела у швајцарским Алпима.

"То је уређај који одржава константну брзину од око 70 километара на час, тако да возач не мора да дотиче педале, а искључује се притиском на папучичу гаса или на квачило", испричао је Морнан.

"Три пута ми се десило да уређај није реаговао на моје покушаје да га искључим, тако да нисам могао да успорим или прикочим, и сва три пута ме је само чудо спасло", рекао је шездесеттрогодишњи Белгијанац.

Он каже да је ове инциденте пријавио надређенима, али да техничари нису могли да установе у чему је проблем.

Лист примећије да одсуство трагова кочења у тунелу у коме се удес догодио поткрепљује ову хипотезу.

Морнан сем тога тврди да је "технички немогуће" да је до удеса дошло зато што је возач мењао ДВД на плејеру, као што се досад претпостављало на основу исказа неколико преживеле деце.

У Белгији тренутно борави екипа од седам швајцарских истражитеља која покушава да утврди зашто је возач аутобуса, који је такође погинуо у удесу, изгубио контролу над возилом.

Досадашња истрага искључила је уобичајене узроке несреће као што су неприлагођена брзина, умор или алкохолисаност возача, или покушај да се избегне судар са другим возилом.

Удес, у коме је погинуло двадесет двоје школске деце и шесторо одраслих, један је од најтежих у новијој историји Европе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво