Читај ми!

Ромни против Русије

Русија је геополитички непријатељ број један, рекао републикански кандидат Мит Ромни. Медведев поручио Ромнију да користи своју главу и да престане да се враћа холивудским стереотипима.

Републикански кандидат за председника Сједињених Америчких Држава Мит Ромни рекао је да је Русија амерички геополитички непријатељ број један, а руски председник Дмитриј Медведев поручио му је да "користи своју главу и престане да се враћа холивудским стереотипима".

Ромни је коментарисао приватни део дијалога Обаме и Медведева у Сеулу, који се односио на решавање кључних питања у односима две државе, укључујући и контроверзни противракетни штит.

Мит Ромни је, госутујући на Си-Ен-Ену, Обамине речи оценио као "алармантне" и "забрињавајуће".

"Русија подржава Сирију, Русија подржава Иран, бори се против наших санкција за које смо желели да цео свет уведе Ирану. Русија није пријатељски фактор на светској позорници и када им наш председник нуди 'већу флексибилност', то је веома забрињавајуће, веома алармантно. Ово је председник који нам говори да ради једно, а заправо ради нешто сасвим друго", оценио је Ромни.

"Нема никакве сумње – Русија је наш геополитички непријатељ број један. Они се боре на страни најгорих светских лица. Идеја да Обама планира флексибилнији приступ с Русијом је врло забрињавајућа", рекао је Ромни.

"Највећа опасност с којом се САД суочава јесте нуклеарни Иран. Ко увек брани најопасније појединце на светској сцени? То је увек Русија, и уз њих типично иде Кина", рекао је републикански кандидат за председника.

Одговарајући на Ромнијеве оцене, руски председник Дмитриј Медведев поручио му је да "користи своју главу и престане да се враћа холивудским стереотипима".

"Што се тиче идеолошких клишеа, сваки пут кад ова или она страна користи фразе попут 'непријатељ број један' – увек ме наведе на закључак да то мирише на Холивуд и одређене периоде из прошлости", одговорио је Медведев.

"Препоручујем свим америчким председничким кандидатима да ураде две ствари. Прво, када формулишу свој став треба да користе своју главу. Такође, потребно је да погледају на сат – ми смо у 2012. години, а не у седамдесетим годинама прошлог века", рекао је Медведев на маргинама самита о нуклеарној безбедности у Сеулу, преноси Ројтерс.

Приликом сусрета Обаме и Медведева, на самиту дошло је до "техничког пропуста", када је Еј-Би-Си њуз забележио део разговора који је требало да остане приватан.

Обама је рекао Медведеву да му треба простора и да ће након предстојећих председничких избора бити "много флексибилнији" по питању контроверзног ракетног штита.

Медведев му је одговорио: "Разумем вас. Пренећу вашу поруку Владимиру". Обама је рекао да сумња да ће преговори о противракетној одбрани с Москвом бити завршени до новембарских председничких избора у САД.

Број коментара 68

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се