Читај ми!

Плаћање Гадафијевих дугова

Палестинском доктору Ашрафу ел Хазузу биће исплаћено милион долара одштете. Хазуз је био осуђен јер је наводно у Либији заразио више стотина деце вирусом ХИВ-а, а тужио је 12 Либијаца за мучење и нехумано поступање у затвору.

Палестински доктор који је осам година провео у затвору у Либији јер је, наводно, заразио више стотина деце вирусом ХИВ-а добиће одштету од милион евра, одлучио је холандски суд.

Доктор Ашраф ел Хазуз и пет медицинских сестара из Бугарске првобитно су у Либији осуђени на смртну казну пошто су проглашени кривим да су 1998. намерно заразили више од 400 деце у болници у Бенгазију.

Њихове казне су 2007. преиначене у доживотни затвор, након што су породице заражене деце пристале да буду обештећене у износу од по милион долара.

Лекар и сестре су затим, након осам година затвора, изручени Бугарској, где су допутовали у пратњи тадашње супруге француског председника Сесилије Саркози и европског комесара за спољна питања Бените Фереро-Валднер.

Здравствени радници, који су по доласку у Бугарску ослобођени, тврдили су да су осуђени на основу изнуђених признања.

Хазуз, који живи у Холандији, тужио је 12 Либијаца суду у Хагу за учешће у његовом мучењу и нехуманом поступању у затвору.

Међународне здравствене групе тврдиле су да су Хазуз и бугарске сестре били жртвени јарци због лоших услова у либијској болници. Хазузов адвокат изјавио је да Холандија и Европска унија сада треба да осигурају да либијске власти исплате одштету што пре.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се