Читај ми!

Ко су данас "нуклеарне силе"

Више од двадесет година од краја Хладног рата у свету, и даље постоји око 20.000 нуклеарних бојевих глава. Вашингтон располаже са 8.500, док Москва има око 10.000 бојевих глава. Председник САД Барак Обама обећава даље смањивање нуклеарног арсенала.

Упоредо са самитом о нуклеарној безбедности у Сеулу, Федерација америчких научника објавила је листу земаља које поседују нуклеарно оружје. Према њиховим подацима, девет нуклеарних сила поседује више од 20.000 бојевих глава.

Сматра се да је, од укупног броја, око 5.000 оперативно, док се за отприлике 2.000 верује да врло брзо могу да се лансирају и већином су у поседу Сједињених Америчких Држава и Русије.

САД поседује око 8.500 бојевих глава, али је око 1.950 оперативно. У овај број улазе и стратешки пројектили, по правилу много јачи, који су прављени за нападе на градове, војне базе и гађање туђих подземних силоса.

У ову рачуницу треба узети и око 200 америчких бојевих глава (велике разорне моћи), распоређених у неколико европских НАТО држава. Међу тим земљама су: Белгија, Немачка, Италија, Холандија и Турска.

Од укупно 10.000 пројектила колико Русија поседује, сматра се да би око 2.430 било одмах или веома брзо спремно за лансирање.

Сматра се да остатак више није распоређен по силосима, већ да се налази у складиштима или чека на расклапање у оквиру договора са Вашингтоном о смањењу нуклеарног арсенала.

Упркос чињеници да су прецизни подаци строго поверљиви, америчко удружење направило је процену на основу јавних података и информација неких специјализованих тела, попут Стокхолмског института за испитивање мира.

Федерација америчких научника направила је листу и због обећања председника САД Барака Обаме да ће Вашингтон додатно смањити свој нуклеарни арсенал, које је дао на отварању самита у Сеулу.

"Чврсто сам уверен да можемо да обезбедимо сигурност САД и њених савезника, да останемо способни да одговоримо на сваку претњу, али и да радимо на даљем смањењу арсенала", рекао је Обама.

Амерички председник уверен је да су Сједињене Америчке Државе и Русија, које су 2010. године потписале споразум, способне да осигурају даљи напредак у смањивању својих арсенала.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво