Читај ми!

Сви греси порочног банкара

Покренута званична истрага против бившег шефа ММФ-а Доминика Строс-Кана због његове наводне повезаности и учешћа у ланцу организоване проституције.

Суд у Француској је, против бившег шефа Међународног монетарног фонда Доминика Строс-Кана, покренуо истрагу о његовој наводној умешаности у ланац организоване проституције. Бивши директор ММФ-а пуштен је уз кауцију од 100.000 евра, наводи АФП.

Бивши социјалистички министар финансија и један од најјачих кандидата за председника Француске, све док није оптужен за сексуално узнемиравање у Њујорку прошлог маја, појавио се и судници у Лилу током дана.

Рочиште је заказано због сумње да је Строс-Кан укључен у организовање журки са проституткама у елитним хотелима у Француској, Белгији и САД, због чега је пре месец дана у притвору провео два дана.

Пред судом у Лилу требало је да се појави у среду и није јасно зашто је ово рочиште померено за данас.

Строс-Каново име појавило се када је полиција истраживала ланац проституције чије су припаднице довођене из бордела са оне стране француско-белгијске границе да би учествовале у оргијама у елитним хотелима у Лилу и Паризу.

Бивши шеф ММФ-а признао је да је учествовао на неким од тих "журки", а на једној од њих су биле и жене које су слате и у Вашингтон да га забављају док је био директор ММФ-а.

Међутим, преко свог адвоката Строс-Кан је негирао да је знао да је та "пратња" плаћена.

Коришћење услуга проститутки није противзаконито у Француској, али тужиоци траже доказе да је Строс-Кан био свестан чињенице да је журке организовала мрежа подводача и да су те журке плаћали други гости, злоупотребљавајући финансијска средства компанија.

Неколико бизнисмена и полицијаца из Лила оптужени су да су чланови те мреже, а Строс-Кан је рекао полицији да није посумњао да су присутне жене проститутке, јер су га са њима упознали виши службеници полиције.

Строс-Кан у среду треба да се појави и пред судом у Њујорку по тужби за силовање Нафисато Диало, собарице једног хотела у Њујорку.

У Њујорку, пред Врховним судом у Бронксу, заказано је прво саслушање у цивилној тужби собарице, која оптужује Строс-Кана за силовање, а чије су оптужбе у кривичној тужби одбачене прошлог лета. Диало је на ту одлуку поднела жалбу Врховном суду.

Адвокати Строс-Кана сматрају да жалба неће бити позитивно решена, позивајући се на чињеницу да је њихов штићеник у време чињења кривичног дела уживао дипломатски имунитет.

Међутим, према писању француске штампе, Строс-Кан би могао да тражи договор са Диало за плаћање одштете, како би избегао одлуку пороте која би могла да стане на страну подносиоца тужбе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво