Читај ми!

Меркелова не да Грчку

Била би катастрофа допустити Грчкој да напусти еврозону, каже немачка канцеларка Ангела Меркел. Грчка и даље има велике слабости, али покушава да их превлада, поручила је Меркелова и додала да ће то бити дуг и напоран пут.

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да би била "катастрофа" допустити Грчкој да због својих дужничких проблема напусти еврозону.

Пред Атином, која је због презадужености морала двапут да тражи међународну финансијску помоћ, налази се "дуг и тежак пут" опоравка, али би била "огромна политичка грешка допустити Грчкој да напусти зону евра", истакла је Меркелова у интервјуу британској телевизији Би-Би-Си, а преноси агенција АФП.

"Донели смо одлуку да будемо у монетарној унији. Али то није била само монетарна, него и политичка одлука. Било би катастрофално кад бисмо једној од земаља која је одлучила да нам се придружи сад рекли: 'Више вас не желимо", навела је немачка канцеларка.

Меркелова је додала да "ни уговори Европске уније не допуштају такву могућност, а кад би се то ипак догодило, људи широм света питали би се ко је следећи, а еврозона би била знатно ослабљена".

"Грчкој ћемо јасно поручити да, ако жели да буде део заједничке монетарне уније, мора да уради свој домаћи задатак. Ипак, ми ћемо је увек подржавати", навела је немачка канцеларка.

Атини је недавно одобрен други пакет међународне помоћи вредан 130 милијарди евра, за који Немачка издваја више од било које друге чланице еврозоне, што је разљутило многе немачке грађане и политичаре.

На питање новинара како види будућност Грчке, Меркелова је изјавила да "та земља и даље има велике слабости, али покушава да их превлада, било да је реч о администрацији или конкурентности њихове пословне заједнице. То ће бити дуг и напоран пут".

Немачка канцеларка је у интервјуу у емисији Њузнајт поново истакла подршку снажном присуству Британије у ЕУ, упркос томе што је премијер те земље, Дејвид Камерон, у децембру одбио да потпише споразум о фискалној дисциплини.

"Британија треба да зна да Немачка жели јаку Британију у ЕУ, што је до сада био случај, а биће и убудуће", закључила је Меркелова.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара