Читај ми!

Упозорење Пјонгјангу

Северној Кореји неопходне промене или јој следи будућност без достојанства, рекао Барак Обама отварајући самит о нуклеарној безбедности у Сеулу. Амерички председник истакао да ће САД смањити свој нуклеарни арсенал.

Амерички председник Барак Обама позвао је Северну Кореју да смогне храбрости и да се окрене миру и упозорио да ту земљу и њен народ, у супротном, чека будућност без достојанства, поштовања и наде.

Обама је најоштрије критике упутио севернокорејским лидерима и оценио да су тој међународно изолованој земљи неопходне промене, пошто ће, како је оценио, наставак актуелне политике Пјонгјанг довести до још веће изолације.

"До сада би требало да буде јасно. Ваше провокације и тежња нуклеарном наоружању нису обезбедиле безбедност којој тежите, већ су је угрозиле. Уместо достојанства које желите, још сте изолованији", поручио је амерички председник.

У говору у Сеулу, на међународном самиту посвећеном нуклеарној безбедности, Обама је оценио да САД има више оружја него што јој је потребно и да Вашингтон може да смањи свој нуклеарни арсенал, а да тиме не угрози сопствену безбедност.

Председник Америке се на маргинама самита сусрео са председником Русије Дмитријем Медведивом, с којим је договорено да плутонијум које обе земље припремају за бојеве главе буде искоришћен за производњу електричне енергије.

Председник Барак Обама састао се  и са председником Кине Ху Ђинтаом. Два лидера сагласила су се да пренесу велику забринутост Северној Кореји и да, уколико буде потребно, размотре акције које треба предузети у случају да Пјонгјанг спроведе лансирање ракете дугог домета.

Кинески председник Ху Ђинтао је изразио наду да ће попуштање напетости до које је дошло на Корејском полуострву потрајати и позвао све стране на уздржаност како не би дошло до нових тензија.

Ху је председнику Обами изнео забринутост због нерешавања нуклеарног питања Северне Кореје и рекао му да је Пекинг обавестио о својој забринутости Пјонгјанг.

Сеул је упозорио Пјонгјанг да би могао да обори севернокорејску ракету, ако она залута на јужнокорејску територију, у тренутку када је најава лансирања ракете дугог домета у центру пажње међународног самита о нуклеарној безбедности.

Северна Кореја то лансирање сматра саставним делом свог мирнодопског свемирског програма и тврди да је циљ планиране руте ракете избегавање земаља какав је Јапан, над којим је Пјонгјанг раније испаљивао пројектиле.

Сеул и Вашингтон кажу да би лансирање представљало прикривену пробу балистичке ракете дугог домета којима би биле прекршене међународне обавезе које је Пјонгјанг раније преузео.

Северна Кореја тврди да само жели да поводом 100 година рођења свог оснивача Ким Ил
Сунга у орбиту пошаље сателит.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара