Читај ми!

Вечера са премијером на продају

Благајник британског премијера Питер Крудас обећавао састанке са премијером и високим званичницима Владе за "скромне надокнаде" владајућој Конзервативној странци и до 300.000 евра. То је неприхватљиво, рекао премијер Дејвид Камерон.

Политички скандал у Великој Британији! Питер Крудас, благајник Дејвида Камерона, за позамашне донације владајућој странци обећавао је састанке са премијером и високим званичницима владе.

Британски премијер обећао је унутарстраначку истрагу, док су опозициони лабуристи тражили од Владе да објави имена донатора Конзервативне странке.

Крудаса су разоткрили новинари листа Сандеј тајмс који су глумили да су припадници измишљеног фонда са седиштем у Лихтенштајну. На састанку им је обећао политички утицај и могућност да вечерају са премијером за 250.000 фунти годишње, тј. 300.000 евра, а цео разговор новинари су тајно снимили.

"Двеста хиљада фунти није лоше, али 250.000 годишње је улазница за Премијер лигу. Камерону се може поставити практично свако питање, а ако вас нека ствар брине, саслушаћемо вас и ставити то пред политички комитет британске владе у Даунинг стриту", изјавио је Питер Крудас.

Само неколико сати пошто је снимак објављен, Крудас је поднео оставку. Конзервативна странка тврди да је он тек пре месец дана постао благајник и да ниједна донација није примљена на основу услова које је изнео на тајном снимку.

"Ово што се десило потпуно је неприхватљиво. То није начин на који ми у Конзервативној странци прикупљамо новац. Ово није смело да се догоди. Његова оставка је исправан чин", рекао је британски премијер Дејвид Камерон.

За опозиционе лабуристе главно питање је утицај партијских донатора на политику британске владе.

"Гротескна је идеја да политика може бити на продају. Преко овога се не може прећи тек тако. Потребна је независна истрага", истакао је шеф опозиционих лабуриста Дејвид Милибанд.

Конзервативци су, међутим, на свом сајту јавно објавили могућност давања донација странци у висини од 50 хиљада фунти годишње. Крудас је, по свему судећи, отишао предалеко.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара