Читај ми!

Лондон прети Шкотској границом?

Ако Шкотска постане независна, Британија ће можда морати да уведе граничну контролу на северној граници Енглеске, рекла британска министарка унутрашњих послова Тереза Меј. Владајућа Шкотска национална партија тврди да су такве тврдње бесмислене.

Британска министарка унутрашњих послова Тереза Меј изјавила је да ће Велика Британија можда морати да уведе граничну контролу на северној граници Енглеске, ако се Шкотска на референдуму определи за независност.

Мејова је Би-Би-Сију рекла да би нова гранична правила могла бити уведена ако се независна Шкотска определи да уђе у шенгенску зону, будући да Велика Британија није чланица те зоне.

Према њеним речима, могу се очекивати и проблеми у вези са масовном имиграцијом.

Шкотска национална партија (СНП) одбацила је наводе министарке Меј као "бесмислице за застрашивање".

"Реалност је да ће независна Шкотска бити део заједничког простора за путовања какав већ постоји у оквиру Велике Британије и Ирске. Приче о граничним контролама су бесмислене", саопштио је СНП, а пренео Би-Би-Си.

Најважнија одлука у последњих 300 година

Референдум о независности Шкотске требало би да буде одржан у септембру 2014. године. Премијер Шкотске Алекс Салмонд рекао је раније да ће то дати довољно времена Шкотима да размисле о будућности унутар Велике Британије, а шкотским властима омогућити да до тада припреме потребне законске оквире.

Премијер Шкотске рекао је да би он лично желео да на референдуму буде изгласана независност. Салмонд је додао да ће се Шкоти на референдуму суочити "са најважнијом одлуком у последњих 300 година".

Шкотске власти немају мандат да распишу такав референдум, због чега је неопходно да британске власти пренесу на њих то овлашћење. Лондон на то пристаје само ако референдум буде "у складу са законом, поштен и одлучујући".

Британски премијер Дејвид Камерон изјавио је да неизвесност око одржавања референдума у Шкотској штети привреди земље.

Референдум мора да одобри и шкотски парламент, а премијер Салмонд упозорио је Лондон да "не покушава да повлачи конце иза сцене".

"Оно чему се противи Шкотска јесте покушај закулисних радњи власти у Лондону. Они покушавају да одрже референдум преко својих заступника", рекао је Салмонд.

Он је додао да, у случају референдума, није реч о мандатима шкотских власти или о томе ко ће га расписати, већ о покушају да се Шкотима онемогући да одрже законски референдум.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара